Пловдивският апелативен съд гледа делото "Белнейски" 19.02 | 11:17

Защитата на Лазар Колев призовава ключов свидетел

От Диана Цветкова

Пловдивският апелативен съд заседава по делото за убийството на сестрите Белнейски, образувано по жалба на подсъдимия Лазар Колев.

За съдебното заседание са призовани ключовият свидетел на защитата – Ангел Атанасов, който е в затвора, но ще бъде изведен специално за делото, и Владимир Славов – Иширковеца, пред който Лазар Колев е признал за убийствата на сестрите Белнейски.

Адвокатите Марин и Димитър Марковски настояват да бъде изслушан и още един свидетел на защитата, който е в чужбина. Вероятно не са могли да го осигурят за делото днес, защото той не е посочен в списъка за призоваване, отбелязва агенция "Фокус".

Делото се разглежда за втори път от Апелативния съд, след като бе върнато от Върховния касационен съд за ново разглеждане заради допуснати "съществени" нарушения при проверката и оценката на доказателствата.

На заседанието от 29 януари защитниците на подсъдимия не доведоха двама свидетели, поискани от тях, и съдът им даде възможност това да бъде направено днес. Ако те не дадат показания сега, ще бъдат заличени от списъка със свидетели.

Преди ВКС да върне делото, Лазар Колев бе осъден на най-тежкото наказание – "доживотен затвор без право на замяна" и заплащане на 400 000 лв. кръвнина на родителите на двете сестри. Според Окръжния, а впоследствие и апелативния съд, той е виновен за умишленото убийство на Росица и Христина Белнейски, извършено на 28 януари 2006 г. Убийството е имало за цел да бъдат прикрити други престъпления – изнасилване и блудство, за които също колев бе признат за виновен.

Водещи

Най-четени