Плодовете и зеленчуците продължават да липсват в детското меню 21.11 | 15:14
Децата продължават да не ядат достатъчно плодове и зеленчуци

Осигуряването на минималния ежедневен прием на плодове, зеленчуци и млечни продукти, недостатъчно количество или липса в менюто на пълнозърнести продукти, липсата на пресен плод за подкрепителна закуска - това са най-честите нарушения в Наредбата за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години.
Това показват данните от приключилата тематична проверка, проведена през периода 15 септември - 15 октомври, съобщават от Министерството на здравеопазването (МЗ).
Регионалните здравни инспекции са проверили 2260 детски заведения в цялата страна и са издали 923 предписания за констатирани нарушения.
Нарушенията
Като пропуски са посочени също предлагането на колбаси като основно ястие, употребата на плодови млека и конфитюри със завишено съдържание на захари и плодови съставки. Не навсякъде в детските заведения е осигурен задължителния седмичен прием на риба, като също се допуска предлагане на пържени храни.
Вместо 100% натурални сокове от плодове, се предлагат плодови напитки със съдържание на захари и добавки, на места в менюто се включват продукти с добавени растителни мазнини. Констатирани са детски заведения, които не спазват препоръките за ограничаване на захарта и захарните изделия.
Здравните инспектори са установили случаи на недостатъчна или неточна информацията на етикетите за съдържанието на съставките в сирене, мляко, мляно месо, пълнозърнести продукти, боза, натурални сокове, конфитюр, консервирани продукти на продуктите. В някои детски заведения в малки населени места при изготвянето на менюто не участва специалист в областта на хранителните технологии.
Предписанията
В издадените предписания здравните инспектори изискват да не се допуска повторяемост на ястията, а също така най-малко два пъти в седмицата на децата да се предлагат нискомаслени млека.
Като задължително изискване е посочено също в основните хранения - сутрешна закуска, обяд и вечеря да се включва поне един представител от групата на зърнените храни и/или картофи.
Здравните инспектори изискват ръководствата на детските заведения да осигурят текущ контрол при изготвянето на храната за влаганите в нея количества сол и мазнини, както и прилагането на здравословни кулинарни технологии.
При неизпълнение на издадените предписания на отговорните лица ще бъдат налагани предвидените в Закона за здравето санкции.
За нарушения на здравните изисквания глобите при първо нарушение са от 100 до 1500 лв., а при второ - от 500 до 5 000 лв. За юридически лица санкциите достигат до 5 000 лв., а при повторно нарушение – до 12 000 лв.
Водещи
-
Мъж предизвика пожар в Монтанско
Обгорели дървени и тухлени кошари, 20 дка ниска тревна и храстова растителност.
15.08 | 13:15
-
Режим на водата се въвежда в населени места на община Севлиево от днес
Това съобщават от местната администрация и ВиК дружество.
15.08 | 13:00
-
Как мистериозно изчезнаха три от основните фигури в „Наглите”
Според Найденов ако изчезналите са успели да запазят част от откупите, възлизащи на около 3...
15.08 | 12:30
-
Половината от учениците в професионалните гимназии в България се обучават в специалности, които не се търсят на пазара на труда
Несъответствия по сектори
15.08 | 12:00
Най-четени
-
Средната месечна заплата в България продължава да расте
Къде са най-високите и най-ниските възнаграждения
15.08 | 10:45
-
Кой е шофьорът, влетял с кола в автобус
Загиналият е бил единственият пътник в автобуса - сирийски гражданин
15.08 | 11:30