Плодовете и зеленчуците продължават да липсват в детското меню 21.11 | 15:14
Децата продължават да не ядат достатъчно плодове и зеленчуци

Осигуряването на минималния ежедневен прием на плодове, зеленчуци и млечни продукти, недостатъчно количество или липса в менюто на пълнозърнести продукти, липсата на пресен плод за подкрепителна закуска - това са най-честите нарушения в Наредбата за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години.
Това показват данните от приключилата тематична проверка, проведена през периода 15 септември - 15 октомври, съобщават от Министерството на здравеопазването (МЗ).
Регионалните здравни инспекции са проверили 2260 детски заведения в цялата страна и са издали 923 предписания за констатирани нарушения.
Нарушенията
Като пропуски са посочени също предлагането на колбаси като основно ястие, употребата на плодови млека и конфитюри със завишено съдържание на захари и плодови съставки. Не навсякъде в детските заведения е осигурен задължителния седмичен прием на риба, като също се допуска предлагане на пържени храни.
Вместо 100% натурални сокове от плодове, се предлагат плодови напитки със съдържание на захари и добавки, на места в менюто се включват продукти с добавени растителни мазнини. Констатирани са детски заведения, които не спазват препоръките за ограничаване на захарта и захарните изделия.
Здравните инспектори са установили случаи на недостатъчна или неточна информацията на етикетите за съдържанието на съставките в сирене, мляко, мляно месо, пълнозърнести продукти, боза, натурални сокове, конфитюр, консервирани продукти на продуктите. В някои детски заведения в малки населени места при изготвянето на менюто не участва специалист в областта на хранителните технологии.
Предписанията
В издадените предписания здравните инспектори изискват да не се допуска повторяемост на ястията, а също така най-малко два пъти в седмицата на децата да се предлагат нискомаслени млека.
Като задължително изискване е посочено също в основните хранения - сутрешна закуска, обяд и вечеря да се включва поне един представител от групата на зърнените храни и/или картофи.
Здравните инспектори изискват ръководствата на детските заведения да осигурят текущ контрол при изготвянето на храната за влаганите в нея количества сол и мазнини, както и прилагането на здравословни кулинарни технологии.
При неизпълнение на издадените предписания на отговорните лица ще бъдат налагани предвидените в Закона за здравето санкции.
За нарушения на здравните изисквания глобите при първо нарушение са от 100 до 1500 лв., а при второ - от 500 до 5 000 лв. За юридически лица санкциите достигат до 5 000 лв., а при повторно нарушение – до 12 000 лв.
Водещи
-
БНБ регистрира над двадесеткратно увеличение на неистинските банкноти от 100 лева
Намаляване на парите в обращение
22.07 | 17:20
-
Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че няма основания да се очакват чудеса на третия кръг на преките руско-украински мирни преговори
Изявлението бе направено часове преди планираната за утре среща в Истанбул между делегациите...
22.07 | 17:00
-
България запазва позицията си на страна с най-ниското съотношение на държавния дълг спрямо брутния вътрешен продукт
Най-тежко засегнатите страни
22.07 | 16:45
-
Финансистът Левон Хампарцумян разкри неочаквана здравна опасност
Защитни маски срещу алергии от мухъл
22.07 | 16:30
Най-четени
-
Алгафари отсече: Пеевски и Ново начало имат огромна политическа тежест
Тези, които "ревяха - като Бабикян и адвокат Николайчо Хаджигенов, се оказаха много малки, за...
22.07 | 11:15
-
Внезапно почина Тодор Славков
Внукът на Тодор Живков се отиде на датата, на която и майка му Людмила, и вуйчо му Владимир
21.07 | 23:58
-
"Върнете ми държавата": Кой беше Тодор Славков
Много често неофициално е наричан Малък Тошо.
22.07 | 12:30
-
Светският хроникьор и пиар Евгени Минчев се сбогува с Тодор Славков
"Лек, ранен полет в безвремието, Тошко.
22.07 | 09:59