По-добре да актуализираме бюджета сега, а не когато е късно 16.07 | 15:00

Левицата разговаря с ГЕРБ само ако Борисов вкара хората си в парламента

От Христина Рафаилова

По-добре да се направи сега актуализацията на бюджета, отколкото когато вече е късно. Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира предстоящия "ремонт" на бюджета. 

Социалистът подчерта, че има три основни причини за корекцията. Това бил стремежът за подобряване на бизнес средата и повишение на заетостта, заложените от правителството на ГЕРБ ангажименти, които не били финансово обезпечени. Също така прекалено завишената приходна част на НАП и на Агенция "Митници" налагали ремонта. 

За пореден път червеният шеф обясни, че социалните мерки, предвидени в програмата на правителството, не са причина за актуализацията. Станишев поясни, че за повечето от тях е намерен ресурс от други места.

На въпрос дали биха стартирали разговори с ГЕРБ, социалистическият лидер заяви, че това може да се случи само ако хората на Борисов се върнат в парламента. "Не смятам, че всякакви срещи извън Народното събрание са нормални", заяви той.

Шефът на столетницата коментира и позицията на президента Росен Плевнелиев спрямо ситуацията в страната. Той заяви, че държавният глава е загубил ролята на медиатор и обединител на нацията. Станишев подчерта, че ако цената за доброто отношение на президента минава през преформатиране на кабинета, за да влязат в него хора от ГЕРБ, тя нямало да бъде платена.

Червеният лидер заяви, че държавният глава има много добра чуваемост към едната част от обществото, визирайки протестиращите. Плевнелиев дори понякога насочвал вижданията им. Той оставал обаче глух за другата част обществото – за тези, които подкрепят правителството. 

Според него демонстрациите на недоволните от политическата система вече не са граждански и в по-голямата си част са политически. 

Лидерът на левицата каза, че не се притеснява от намерението на Татяна Дончева да създаде нова политическа партия. Той добави, че БСП е в много добра кондиция. Местните структури били дори готови на публични прояви, но ръководството на столетницата ги възпирало, за да не се поражда напрежение в обществото. 

Станишев каза, че правителството е готово да разговаря с протестиращите, но без те да поставят предварително ултиматуми. 

От своя страна Румен Гечев каза, че предстои да се напише Закон за ипотечните кредити, с който риска да бъде споделен между потребителите и банките. Според него това няма да вдигне лихвите по заемите. Той смята, че другите елементи, формиращи лихвите, могат да бъдат променени и така размерът да остане същият. Единият начин бил финансовите институции да намерят по-евтин ресурс.

Водещи

Най-четени