По препоръка на ЕК: Разрешават на ДАНС да подслушва магистрати 23.03 | 17:44

Правосъдното министерство видя пробив в координираното разследване на корупцията във властта

От Ростислава Иванова

До юни 2016 г. Държавна агенция "Национална сигурност” (ДАНС) трябва да изготви мотивирано становище за необходимостта от законодателни промени в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС), които в значителна степен ще подпомогнат по-ефективното разследване на корупционни престъпления, извършени от магистрати. Това се посочва в проекта на Плана за действие за изпълнение на препоръките от мониторинговия доклад на ЕК, който на 29 март се очаква да бъде одобрен от Съветът за съдебна реформа към Министерството на правосъдието (МП).

"Налице са признаци, че това по-тясно сътрудничество между службите в рамките на специализираната структура започва да дава положителни резултати. Редица случаи са внесени в съда. Други са в процес на разследване. Същевременно обаче оценката на усилията на България да се справи с корупцията по високите етажи на властта ще зависи от постановяването и изпълнението на окончателни съдебни решения”, пише в констатациите към мярка №52 от Плана за действие", гласи становището на МП.

Друга от мерките предвижда Прокуратурата, Висшият съдебен съвет (ВСС) и МВР да изработят до октомври 2016 г. "обективен анализ" на причините, поради които конкретни дела по високите етажи не са били приключвани успешно и да бъда набелязани "ясни стъпки” за бъдещи действия.

Мерките са във връзка с изпълнение на приетата през 2015 г. от правителството нова всеобхватна национална стратегия за борба срещу корупцията.

 

По-голямата част от мерките в Плана за действие за изпълнение на препоръките от Мониторинговия доклад са свързани с: приемането на промените в Закона за съдебната власт, които касаят разделянето на ВСС на две камари; прекият избор от магистрати на членове на ВСС; разширяване на правомощията на Инспектората към Съвета; приемането на антикорупционния закон; и създаването на бюро за борба с корупцията.

Водещи

Най-четени