По-скъп ток през нощта, за да се топлим с парно 31.05 | 13:39

Нощната енергия да се повиши с поне 15 процента

От Елена Коцева

Да се увеличат цените на електроенергията през нощта, за да не се отопляват домакинствата с ток, а да изберат парното.

Това поискаха представителите на топлофикационните дружества от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на открито заседание за обсъждане на цените на електроенергията от комбинирано производство за топлофикациите.

Според Асоциацията на топлофикационните дружества цените на нощната енергия трябва да се повишат с поне 15 процента, за да са мотивирани клиентите да се отопляват с парно.

Докладът на работната група на ДКЕВР предвижда увеличение на цените на почти всички топлофикационни дружества с до 10 процента. В това увеличение обаче не е отчетено исканото от "Булгаргаз" повишение на цените на синьото гориво от 1 юли.

iNews припомня, че преди две седмици от "Булгаргаз" обявиха, че искат ново увеличаване на цената на синьото гориво със 7,12% от 1 юли.

Синьото гориво поскъпна за последно в началото на април, когато цената беше повишена с 4,47%.

Въпреки това повечето топлофикации изразиха забележки към предлаганите от комисията цени и декларираха повече собствени разходи, които не са признати от комисията.

Изпълнителният директор на софийската топлофикация Стоян Цветанов посочи, че е възможно дружеството да не изпълни заложеното количество за производство на топлинна и на енергия по комбиниран способ, защото ТЕЦ "София" е в края на своя експлоатационен ресурс.

 

Отделно на това електроразпределителните дружества внесоха в началото на април месец исканията си за ръст в цената на електроенергията в комисията. От ЧЕЗ и Е.ОН поискаха увеличение с около 14 на сто, а ЕВН - с малко повече от 5 на сто.

Водещи

Най-четени