Повдигнаха обвинение на директора на драматичния театър в Смолян 03.10 | 15:00

То е за извършвано съучастие за присвояване на средства в особено големи размери

От iNews

На директора на театъра в Смолян Румен Бечев е повдигнато обвинение за извършвано съучастие в присвояване на средства в особено големи размери, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив.

"Привлечени са петима към наказателна отговорност, за четирима вече е ясно, но днес беше повдигнато обвинение на директора на театъра в Смолян. Подобно на директора в Разград и това обвинение се отнася за съучастие в присвояване на средства в особено големи размери. По закон за това престъпление се предвиждат от 10 до 20 години затвор", заяви заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов.

 

Обвиняемият Румен Бечев дава обяснения пред полицаите.

Окръжната прокуратура наблюдава досъдебното производство, свързано с разходване по неправомерен начин на средства от държавния бюджет на Министерството на културата. Става въпрос за бюджетите на театрите в Разград и Смолян.

"Установени са малко повече от 80 души, които са били назначавани на фиктивни договори. Като обвинението за Смолян се отнася за до 41 души, сумата, която е присвоена е от порядъка на 580 хил. лв., но не е точна", посочи прокурорът.

Галин Гавраилов съобщи, че в качеството на помагач на директора на театъра в Смолян е уставен Петко Писков. За него беше повдигнато обвинение и за театъра в Разград.

"Установени и иззети са около 170 хил. лв. В предишните дни част от лицата, които се разследват, са предали 82 хил. лв. Общо прокуратурата е иззела 252 хил. лв. до този момент", отбеляза той.

На двама от обвиняемите е взета мярка за неотклонение – гаранция. Едната е платена, а другата  се обжалва пред съда. "На директора на смолянския театър е наложена гаранция от 15 000 лв., като са сметнати здравословните му проблеми, това, че е ангажиран и семеен и това, че съдейства на разследването. На Румен Бечев е забранено да напуска страната", посочи Гавраилов.

"Разследването започна буквално от нулата. В резултат на една инцидентно попаднала в полицията информация с оплакване. Въз основа на това се реагира и грубо казано случаят започна да се изгражда от нулата, установяваме факт по факт всичко", допълни окръжният прокурор.

Водещи

Най-четени