Повече пари за стипендии от догодина обеща Игнатов 22.09 | 14:47

Това обаче не означава, че студентските стипендии ще бъдат увеличени, посочи образователният министър

От Диана Цветкова

Догодина ще има повече пари за стипендии, заяви пред журналисти министърът на образованието Сергей Игнатов.

По думите му увеличението ще е "малко, но съществено". Игнатов обаче изтъкна, че повече пари за стипендии не означава обезателно вдигане на сумите, защото чрез университетската автономия и участието на студентското представителство средствата се преразпределят.

Министърът бе категоричен, че ще поиска санкциите, записани с промените в Закона за висшето образование, да не засягат средствата за издръжката на един студент и за стипендии.

С промените в закона образователният министър се задължава да извършва проверки във висшите учебни заведения, които управляват имоти публична държавна собственост, и ако се окаже, че има нарушения, може да спре изплащането на държавните субсидии за социално-битови разходи. Т.е. студентите да останат без стипендии, а преподавателите – без заплати.

Според Игнатов в случая с този текст става дума за недоглеждане.

"Нашето предложение е да се спрат капиталовите разходи, а не парите, които вървят със студента и които се отразяват на заплатите на преподавателите. Така че тези членове, които ние сме дали, на второ четене ние ще ги оправим", каза министърът, цитиран от БНР.

Той коментира и изискването казината и игралните зали, намиращи се на 100 метра от учебните заведения, да не работят след 22:00 часа с думите: Там, където има частна собственост, не може по административен път тя да бъде забранявана.

Изрази надежда с промените, които засягат и баровете, и дискотеките, Студентски град да стане едно по-спокойно място.

Най-четени