Подписани са двата Рамкови договора в здравеопазването 29.12 | 15:02

Ще има 11 клинични пътеки за еднодневен престой в болница

От Елена Коцева

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов подписа два Национални рамкови договора за 2011 г., съобщиха от Министерството на здравеопазването.

За първи път има отделни споразумения между НЗОК и Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз. Това се наложи заради промените в закона за Здравното осигуряване, които бяха направени в края на миналата година. Тяхната цел беше осигуряването на по-гъвкав механизъм за договаряне, посочват от министерството.

Това не е върхът на здравеопазването, каза здравният министър, като подчерта, че това подписване обаче ще положи началото на промяната в здравната система.

Профилактиката е един от основните приоритети на НРД за медицинските дейности. За първи път през следващата година Здравната каса ще покрива периодични прегледи на мамограф за рак на гърдата и PSA тестове за рак на простата. По този начин ще се увеличи възможността тези заболявания да се хващат в ранен стадий и да се лекуват по-лесно и качествено.

Изследванията ще са част от редовния профилактичен преглед при общопрактикуващите лекари. Те ще се правят веднъж на две години. На задължителнитепрегледи ще подлежат всички жени между 50 и 69 години и мъже над 50 години. Причината е, че честотата на двете заболявания се увеличава драстично в тази възрастова група.

През следващата година ще се увеличи и цената на профилактичния преглед от 7,70 на 8 лева. Също така се повишава и цената по програма "Майчино здравеопазване" от 2,20 лв. на 5 лева. Целта е да се мотивират лекарите да извършват тази дейност.

Увеличават се и средствата за първична извънболнична помощ от 157 млн. лв. на 169 млн. лв. или те са с 12 млн. лв. повече, отколкото през тази година, обясняват от МЗ.

Общо 9 млн. лв. от увеличението на средствата са предвидени за осигуряване на медицинска помощ от общопрактикуващите лекари след 20 часа, както и в почивни и празнични дни. Медиците ще могат да правят това като се сдружават в групови практики или сключват договори с медицински центрове и ДКЦ-та за обслужване на пациентите им в неработно време. За финансирането на тези дежурства джипитата ще получават целево всеки месец по 11 стотинки за пациент в листата си.

През следващата година повече ще бъдат и средствата за прегледи при специалисти в извънболничната помощ. Те се увеличат от 154 млн. лв. на 171 млн. лв., очаква се да се въведе и по-гъвкав механизъм за преразпределение на средствата между различните специалности. По този начин ще се усъвършенства разпределението на направления и така ще се подобри достъпа до лекарска помощ.

За първи път през следващата година се въвеждат и 11 клинични пътеки за еднодневен престой. Те са в областта на гинекологията, гастроентерологията, урологията, кардиологията и други. При тези диагнози пациентите ще могат да постъпват в болниците за един ден, без да се налага да преспиват в лечебните заведения.

С 250 млн. лв. се увеличават средствата, които са предвидени за болнична помощ - от 708 млн. лв. на 958 млн. Благодарение на това се увеличават и цените на 185 от общо 294 клинични пътеки. Най-големи са повишенията в областта на интензивните грижи, урологията, неонатологията, лъчелечение, хематологични заболявания.

Водещи

Най-четени