Лекарите приеха Рамковия договор 18.12 | 14:07

БЛС даде мандат за подписване на Националния рамков договор за 2011 г.

От Елена Коцева

Делегатите на 51-а събор на Българския лекарски съюз (БЛС), който се провежда в Пловдив, дадоха мандат на ръководството за подписване на Националния рамков договор (НРД) за 2011.

Това обаче може да стане при условие, че се запазят цените, договорени от консултативния съвет.

Решението за земята на съсловната организация и строежа на Дома на лекаря бе отложено. От предложените 4 варианта обаче повечето присъстващи в залата предпочитаха първия или втория, които предполагат земята да се запази и да се търси инвеститор или самите членове на БЛС да станат акционери в бъдещата сграда, пред предложенията, свързани с продажба или размяна на земята в центъра на столицата.

Вчера, по време на първия ден от събора на БЛС, се случи поредния скандал в бранша, когато здравния министър и бивш зам.-председател на съсловната организация обяви заплащането от 11 стотинки на записан пациент в кабинетите за неотложна помощ.
Те, според новата наредба 40, предстои да бъдат открити от 1 януари следващата година.

Самите общопрактикуващи лекари обявиха, че тази цена е смешна, а самите условия за разкриването на такава помощ – за неясни. От сдружението на джипитата бяха категорични, че такива кабинети няма да има.

 

Вчера стана ясно, че през следващата седмица болниците ще получат 25 милиона лева от здравното министерство за интензивни грижи, спешна помощ, хемодиализа, психиатрия и ТЕЛК, извършени през последното тримесечие. Сумата е 90 процента от дължимото.

Остатъкът ще бъде доплатен в началото на следващата година след изравняване на реалните разходи, както предвиждат механизмите за финансиране.  

 

Днес на лекарския събор бе избран д-р Юлиан Йорданов за нов зам.-председател на БЛС, на мястото на д-р Стефан Константинов.

Водещи

Най-четени