Полицаите не се били забавили след атаката срещу Доган 21.01 | 09:27

Според Цветан Цветанов имало много цивилни полицаи в НДК

От Елена Кирилова

В НДК имаше представители на службите на МВР, които бяха цивилни, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в отговор на обвиненията на представители на ДПС, че полицията е дошла с час закъснение на конференцията на ДПС, на която Ахмед Доган беше атакуван.

По думите на Цветанов сигналът за инцидента е подаден към 12.25 часа в Четвърто районно управление към СДВР, а информацията веднага е била предадена на патрулите, които са се намирали около НДК. В 12.30 те вече  са се намирали в сградата и са се отправили към мястото на събитието.

В ефира на bTV Цветанов обясни, че не иска да дава оценка на работата на НСО, защото това няма да е коректно. По думите му в момента се извършва цялостен анализ на ситуацията и, ако има пробив, от НСО ще вземат съответните мерки.

Самата атака на Октай Енимехмедов министър Цветанов нарече "остра хулиганска постъпка”, която е много дръзка и публична. Той подчерта, че побоят, който делегатите на конференцията на ДПС нанесоха на нападателя, е "изключително сериозно насилие”, а свалянето на панталона на Енимехмедов той определи като цинично.

Цветанов обясни, че веднага след инцидента се е смятало, че става дума за опит за убийство, но след направената техническа експертиза, станало ясно, че с това оръжие нямало как да се извърши убийство.

Във връзка с обвиненията на Лютви Местан, че властта подменя истината, вицепремиерът заяви, че в този момент е било казано всичко, което е било известно. Самият Цветанов успял да отиде до Правителствена болница и да разговаря с Ахмед Доган веднага след случилото се. Според вицепремиера емоционалното състояние на лидера на ДПС не било подходящо за сериозни разговори не са обсъждали реакцията на НСО.

"Уверих го, че правим всичко възможно, за да стигнем до край. Той беше изключително притеснен от случилото се и аз го запознах с данните, които имахме към тогавашния момент”, обясни министърът на вътрешните работи.

По думите му в началото Октай Енимехмедов не искал да разговаря с никой от представителите на МВР, а се отпуснал чак в Института по психология.

Относно причините за нападението, Цветанов заяви, че след демонстративното напускане на Касим Дал в ДПС са се създали редица вътрешнопартийни проблеми.

Ако някой смята, че с оттеглянето си Ахмед Доган се оттегля от политиката и се слага край на влиянието му, греши, категоричен е министърът. По думите му в ДПС лидерството е силно изразено и Доган се ползва с изключително голям авторитет в партията.

Водещи

Най-четени