Полицейският синдикат скочи: Трудът ни е ангария 04.12 | 19:31

Текстовете за извънредния труд в Закона за МВР са противоконституционни, смятат от СФСМВР

От Диана Цветкова

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) разкритикува Закона за вътрешното ведомството, че нарушава Конституцията в частта, която регламентира заплащането за извънреден труд.

За това алармира полицейският синдикат в отворено писмо до президента, министър-председателя, Народното събрание, омбудсмана на републиката и главния прокурор

"Законът за Министерството на вътрешните работи узаконява ангарията в Република България", категорични са синдикатите.

Те са недоволни от текстове, които по думите им ограничават по време извънредния труд, който може да бъде компенсиран по някакъв начин – със заплащане или с допълнителен платен годишен отпуск, но по никакъв начин не ограничават извънредния труд, който може да бъде положен от държавните служители във вътрешното ведомство.

"Държавните служители в МВР могат да бъдат принудени да полагат извънреден труд, за който да не получат нито заплащане, нито каквато и да е друга компенсация", посочват синдикатите и са категорични, че това не е порсто законова хипотеза, а реално се случва.

Според тях именно така се нарушава конституционното право на служителите в МВР да получават заплащане, съответстващо на извършената работа, както и правото им да не могат да бъдат заставяни да извършват принудителен труд.

От СФСМВР припомнят, че не успяват да се разберат с ръководството на МВР по този въпрос и единственият им вариант са протестите, но и тази възможност не е голяма.

Затова полицейският синдикат се обръща към всички най-висши държавници, които имат право да сезират Конституционния съд, за да бъдат обявени за противоконституционни тектовете от Закона за МВР, които регламентират извънредния труд.

Призовават законодателната власт да направи промени в текстовете.

Водещи

Най-четени