Посегнаха на културата: Обраха Историческия музей в Свищов 17.09 | 18:40

Крадците са задигнали експонати, целели се в златното съкровище

От Гергана Златкова

Неизвестни крадци са проникнали в сграда на Историческия музей в Свищов и са отмъкнали част от експонатите. Крадците са разбили халка на катинар на портата и са отключили секретна брава.

От стъклена витрина те са взели четири ръчни часовника, дървен и костен кръст. Всички вещи са от 19-и век. Апашите не са открили уникалното златно съкровище, защото то се пази в трезор.

Експонати не били с висока парична стойност, но са ценна част от сбирката, казаха от музея. През 2011 година музеят в Свищов получи като дарение уникално златно съкровище. То обаче се пази в трезор и се показвало много рядко. Крадците са влезли в друга сграда която няма нищо общо с мястото, където преди време беше съкровището.

То съдържа 4 бронзови брадви и 2 секача, 7 златни накити и 6 златни пластинки - апликации от дреха, злато 19-21 карата с примеси на сребро, съобщи standartnews.com.

Съкровището е от средната и късната бронзова епоха и е първото от този период, откривано по нашите земи.

Точното тегло на златото е 266,5 грама. Обработвано е с примеси от сребро.

Експертите са категорични, че 7-те накита датират от 2000 г. преди Христа и струват поне 1,5 милиона евро. Най-ценна за науката е масивна 67-грамова гривна.

Водещи

Най-четени