Потвърдено: Ягуарът Алонсо е напуснал клетката си заради човешка грешка 11.08 | 21:45

Кардинални промени влизат в сила след убийството му

От Теодора Кокаланова

Нови правила ще бъдат въведени в зоопарка в Ловеч при случаи на бягство на животни. Причината е убийството на ягуара Алонсо. Възложената проверката е потвърдила, че той е напуснал клетката си заради човешка грешка.

Предвиждат се съвместни действия със специалисти, които имат опит с упояване на диви животни в природна среда. Това е една от препоръките от проверката на РИОСВ - Плевен. От там допълват, че при инцидента такива специалисти не са били повикани въпреки тяхната необходимост заради труднодостъпния терен в и около зоопарка.

От зоопарка трябва да представят в екоинспекцията копие от заповедта за преместване от сектор "Хищници" в сектор "Птици" на гледача, оставил отворена вратата на клетката. 

Зоопаркът трябва да се оборудва с пушка за упояване с далечен обсег на действие до краят на октомври т.г., предаде БТА. От екипа на зоопарка трябва да проверят оградата и да възстановят повредените участъци. 

Ягуарът Алонсо избяга от Ловешкия зоопарк в неделя (3 август), след като работник оставил вратата на клетката му отворена. Близо седем часа продължи издирването на животното, след което то бе застреляно от ловджия.

Водещи

Най-четени