Почти са разрешили проблемите на селата около АМ „Люлин“ 28.05 | 14:12

Днес изтича срокът, който министър-председателят определи за елиминиране на проблемите, предизвикани от строителната фирма

От Кремена Бедерева

Над 95% от проблемите на всички селища около магистрала "Люлин” вследствие на нейното строителство вече са отстранени. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев пред Дарик радио.

Днес изтича срокът, който министър-председателят определи за елиминиране на проблемите, предизвикани от строителната фирма. Останалите 5% от проблемите са предимно за неизплатени обезщетения.

Хората, които претендират за получаването им, не са събрали още всички необходими документи, които трябва да се предадат на "Пътна агенция”, каза Плевнелиев.

Турският консорциум "Мапа Дженгиз" е извършил ремонт на около 75% от щетите, нанесени в резултат на строителството на Автомагистрала "Люлин” в землищата на селата в община Перник, каза пред Агенция "Фокус” кметът на Перник Росица Янакиева.

По думите й - ремонтите са извършени до 25 май, когато е бил срокът, даден в заповед на Агенция "Пътна инфраструктура”(АПИ).

"Имаше комисия с представители на АПИ и на общината. Комисията е обходила на място всички обекти, които са разписани в споразумението, и са направили съответните констатации. Голямата част от исканията, записани в това споразумение, са изпълнени, обясни Янакиева.

Комисията е дала срок до 30 май и на 31 май отново ще се събере, за да обиколи терените.

Тези ремонти са извършени от турския консорциум "Мапа Дженгиз", с която е споразумението, те ще продължат да си изпълняват задълженията по това споразумение до края на месеца. Ако не го изпълнят, тогава АПИ ще възложи за сметка на тяхната гаранция, изпълнението на друга фирма, но тези ремонти в момента се изпълняват от самата фирма-строител.

В голяма част фирмата изпълнител е спазила споразумението и имат нов срок до края на месеца, за да довършат работата, която е останала”, допълни Янакиева. По думите й – изискването, което касае персонално хората, с изплащането на обезщетенията, е свършено в срок.

"Преди два дни в общината постъпи писмо, с което АПИ възлага на фирма изпълнител предпроектното проучване за направа на връзка между четвъртокласния път и магистралата, така както беше договорено с АПИ и с Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Крачка по крачка вървят към изпълнение на поетите ангажименти”, допълни Янакиева.

iNews припомня, че паричните обезщетения на хора със засегнати по време на строителството на магистралата земи се изплащаха от фирмата-изпълнител "Мапа-Ченгиз" в рамките на три работни дни: 4 май, 5 май и 9 май.

Фирмата имаше и ангажименти да възстанови пътя от Перник до Суходол, главната улица на Големо Бучино, която е разбита от тежките камиони, както и канавките и проводимостта на дерето през селото.

 

Водещи