Появата на Борисов в последните дни от кампанията „обърнала мача“ 26.05 | 21:59

Какво ще се случи от тук нататък зависи не от изборите, а от вътрешната ситуация в страната, смята социологът Кънчо Стойчев

От iNews

Появата на премиера Борисов в последните 15 дни от кампанията "обърна мача". Това каза по радио "Фокус" Кънчо Стойчев, главен изпълнителен директор на TNS и съосновател на "Галъп Интернешънъл".

Според Стойчев, без появата на Борисов резултатът би бил друг.

Според социологът БСП ще увеличи присъствието си с поне един мандат, като уточни, че гласовете за левицата се увеличават спрямо миналата година. Той отдаде ниската избирателна активност на комплекс от фактори.

"Има социална пасивност през последните години – това не бива да го тълкуваме само като нещо негативно, защото това е белег и на приемане на статуквото. Три дена празници, хубавото време, различните хора – едни пътуват, други се занимават с други неща – това не е фактор за пренебрегване. Най-важното е, че 65% от българските гласоподаватели отиват на тези избори с идеята за България, а не за Европа – това показва нагласа за занижена активност", обясни социологът.

Кънчо Стойчев не прогнозира големи промени в родния парламент, защото, по думите му, залогът на евроизборите никога не е било парламентарното мнозинство. България продължава с този парламент, с това парламентарно мнозинство, а какво ще се случи от тук нататък – зависи не от изборите, а от вътрешната ситуация в страната, обобщи Кънчо Стойчев.

Водещи