Правителството засили социалните мерки за две години напред 28.01 | 18:54

Приет е първият план за действие по социална икономика

От Ивелина Георгиева

Правителството одобри План за действие по социална икономика за периода 2014–2015 г. Документът е първият по рода си и се очаква да бъде приет утре на заседанието на Министерски съвет.

Той е приет в изпълнение на Националната концепция за социална икономика и съдържа мерки, които в следващите две години ще допринесат за по-добра среда за развитие на субектите на социалната икономика, ще повишат разпознаваемостта на социалните предприятия, ще подпомогнат достъпа им до финансиране, ще насърчат социалните иновации.

Изпълнението на плана ще допринесе за повишаването на заетостта и жизнения стандарт на различни групи от населението в страната.

Заложените в плана дейности са свързани с популяризиране на социалното предприемачество и добрите практики.

В рамките на стратегията ще бъде разработена методика за оценяване на социалното въздействие на социалните предприятия за повишаване на жизнения стандарт на целевите групи и въвеждане на инструменти за наблюдение на приноса им за подобряване на качеството на живот.

Ще бъдат утвърдени правилата за въвеждане и прилагане на марката "продукт на социално предприятие", изготвяне на предложения за въвеждане на допълнителни финансови инструменти и облекчения за предприятия от социалната икономика и др.

Водещи

Най-четени