Правителството одобри енергийната стратегия 02.03 | 13:57

Част от приоритетите в документа са сигурността на енергийните доставки и производството на енергия от ВЕИ

От Деляна Петкова

На днешното си заседание Министерският съвет прие Енергийната стратегия на България до 2020 г. и я предложи за одобрение от Народното събрание.

Приоритетните направления в документа са гарантирането на сигурността на доставките на енергия, насърчаване на производството и потреблението на енергия от възобновяеми енергийни източници и комбинираното производство на топлинна и електрическа енергия

Насърчава се още и предприемането на мерки за повишаване на енергийната ефективност, реално пазарно отваряне и развитието на конкурентен енергиен пазар.

Сред основните цели са още и защита на интересите на потребителите и борбата с климатичните промени на възможно най-разумна цена, отбелязват от пресцентъра на Министерския съвет.

В изпълнение на стратегията ще бъдат разработвани двугодишни доклади за наблюдение и анализ на изпълнението на заложените цели и приоритети, предложения за промени в действащите механизми и законодателна среда с цел осъвременяване на прогнозния енергиен баланс с хоризонти 10 и 20 години напред.

 

 

Най-четени