Зелена енергия и още атомни блокове в новата енергийна стратегия 19.01 | 13:44

Пет приоритета са записани в проекта за документ, публикуван от МИЕТ днес

От Деляна Петкова

България ще отстоява позициите си за удължаване на срока за експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и ще строи нови атомни мощности. Става въпрос за два нови блока в съществуващата електроцентрала и/или изграждане АЕЦ "Белене".

Това е записано в проекта за нова стратегия за развитието на енергийния сектор до 2020 година, публикуван днес (19 януари) от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Като цяло в документа са заложени пет приоритета, а именно - гарантиране сигурността на доставките на енергия, достигане на целите за възобновяема енергия, повишаване на енергийната ефективност, развитие на конкурентен енергиен пазар и политика, насочена към осигуряване на енергийните нужди и защита на интересите на потребителите.

На базата на тези приоритети енергетиката ще се превърне във водещ отрасъл на икономиката. Насочеността й ще бъде към външните пазари, е записано още в стратегията.

По отношение на разнообразяване на доставките от Министерството предлагат изграждането на терминали за втечнен и сгъстен природен газ, включително и участието ни в проекти в съседни страни. Изграждането на реверсивни връзки с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния също са стъпка в тази насока.

Освен това ще се търсят възможности за разширяване на газовото хранилище "Чирен", както и изграждането на ново хранилище "Галата".

Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) са важна част от националната енергийна политика. Максимално ще бъде използван водният потенциал. Но няма да бъдат подминавани и другите източници на чиста енергия – вятър, слънце, геотермални води и биомаса, е записано в документа на енергийното министерство. Целите на правителството в тази насока са до 2020 година над 16% от енергията, произвеждана у нас, да бъде от ВЕИ.

Чистата енергетика е предствена още и в плановете за развитие на пазара за екологични автомобили и системи за съхранение на енергията. Стъпка към изграждането на българските "зелени" градове е производството на електромобили и коли, задвижвани от енергия, произведена чрез ВЕИ.

Като част от средствата за повишаването на енергийната ефективност на домакинствата ще бъде тяхната газификация. В момента само 1,5% от българските домове са газифицирани. Плановете на правителството са до 2020 година този процент да се увеличи до 30 на сто.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) са категорични зависимостта на България от външните енергийни пазари е голяма. Страната осигурява повече от 70% от брутното си енергийно потребление чрез внос.

Най-голяма е зависимостта ни по отношение на петрола (100%) и природния газ (над 90%). Това положение е показателно за нуждата от стратегия за развитието на енергийния сектор.

Проектът за създаване на нова енергийна стратегия ще бъде официално представен присъствието на експерти, народни представители, представители на бизнеса и научната общност. По-късно днес очаквайте повече информация за събитието.

Водещи