Правителството одобри строителството на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" 11.04 | 16:46

МААЕ ще направи оценка на 5 и 6 блок в атомната ни централа

От Деляна Петкова

По време на днешното си заседание министрите дадоха одобрението си за строежа на нов, седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това става ясно от съобщението на правителствената пресслужба.

На заседанието на Министерския съвет е взето решение за промяна в Закона за безопасно използване на ядрената енергия (ЗБИЯЕ). Те ще позволят действия за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

До този вариант се стигна след като правителството официално се отказа от строежа на нова централа в Белене. Вместо това, страната ще се съсредоточи в действия по подобряване на енергийната ефективност и изграждането на нов блок в Козлодуй.

Има вариант за новата мощност да бъде използван построеният вече реактор за "Белене". Възможно е обаче и да продадем реактора, а след получаване на разрешение за изграждане на нов блок в "Козлодуй" тогава да поръчаме нов.

Изграждането на новата ядрена мощност ще се реализира след получаване на лицензии и разрешения съгласно националното законодателство и правото на Европейския съюз.

Отказът от "Белене" обаче срещна бурно недоволство от страна на политически партии - БСП и "Атака". Те внесоха искане за вот на недоверие срещу кабинета "Борисов", като основният мотив е "Белене". Този вот обаче не се подкрепя от ДПС и "Синята коалиция", така че шансовете правителството да падне след това гласуване са малки.

Междувременно от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) ще направят пълна оценка за експлоатационната безопасност на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Експертите на Агенцията ще извършат проверката си в периода 26 ноември - 13 декември 2012 година.

Проверката ще обхване аварийните планове, системите за оповестяване, електронните медии, обучението и осигуреността на населението с индивидуални средства за защита, медицинското осигуряване, действия на реагиращите структури при аварийни ситуации (включително от Пожарна безопасност и защита на населението, Спешна медицинска помощ, Полиция, Единния европейски номер за спешни повиквания 112, Гранична полиция и др.).

В тази връзка от правителството днес са приели план с конкретните действия, които да бъдат осъществени преди извършването на оценката. Министърът на вътрешните работи и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" или избрани от тях длъжностни лица ще трябва да проведат процедури за възлагане на обществени поръчки с предмет модернизиране и интегриране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и системите за предупреждение и оповестяване на АЕЦ "Козлодуй" в рамките на зоната за отговорност, както и за изграждане на единна радио - комуникационна система за спасителни дейности, става ясно от прессъобщението на правителството. 

Целта на тези мерки е подобряване на взаимодействието между АЕЦ "Козлодуй", Агенцията за ядрено регулиране, "Български енергиен холдинг", Министерството на вътрешните работи, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на здравеопазването. 

Най-четени