Преговаряме с "Юрокоптер" за по-малко хеликоптери 15.06 | 17:50

Вместо шест, ще искаме само три хеликоптера "Пантер"

От Деляна Петкова

Правителството даде мандат на министъра на отбраната да проведе преговори с френската фирма "Юрокоптер" за постигане на споразумение за частично прекратяване на договора за доставка на хеликоптери за българските въоръжени сили, съобщиха от правителствената информационна служба.

Споразумението с "Юрокоптер”, сключено през 2005 г., е за доставка на 12 вертолета "Кугар” и шест "Пантер”.

За осигуряване финансирането на сделката през 2006 г. Министерството на отбраната сключва договор за гаранционен депозит с банка "Сосиете Женерал”, според който банката осигурява през 2006 г. средства на "Юрокоптер”, равняващи се на приблизително 60 на сто от стойността на всички хеликоптери. Към настоящия момент програмата "Кугар” е изпълнена изцяло.

С предлаганото ново споразумение се предвижда намаляване броя на вертолетите "Пантер” от шест на три.

Предложението е в резултат на занижените средства за отбрана и като следствие от преоценените потребности на Военноморските сили от техника. Постигнато е съгласие, че дължимите средства за трите хеликоптера "Пантер” ще бъдат прихванати от авансово преведените от "Сосиете Женерал” средства за отказваните три вертолета.

По този ред ще бъдат доставени резервни части и оборудване, а също така ще се прихванат дължими от българската страна неустойки за забавени плащания.

Като цяло Министерството на отбраната няма да дължи на фирмата никакви допълнителни средства.

Очаква се трите хеликоптера "Пантер” да бъдат доставени в края на годината.

Водещи

Най-четени