С още три хеликоптера - готови за Шенген 15.01 | 12:17

Машините струват близо 30 млн. евро

От Любомир Тасев

Три нови хеликоптера пристигнаха на правителствения ВИП на Летище София. Те са доставени на България по Инструмент Шенген, съобщи Агенция "Фокус".

Едната от машините е среден, а другите две са нисък клас. Предстои демонстрация на най-големия от трите вертолета.

На летището бе отслужен водосвет и ключовете за хеликоптерите бяха връчени на екипажи от "Гранична полиция”.

Общата стойност на летателните апарати е 29 283 000 евро.

Техниката ще се използва за въздушно наблюдение на външните граници на Европейския съюз.

На летището бе министър-председателят Бойко Борисов, който каза, че с доставката на тези хеликоптери и с катерите по река Дунав и Черно море България е готова технически за присъединяване към Шенгенското пространство.

На официалната церемония присъстваха още комисар Захарин Пенов, директор на ГД "Гранична полиция”, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на отбраната Аню Ангелов, главният секретар на МВР Калин Георгиев.

iNews припомня, че Германия и Франция, водещи страни в Евросъюза, обявиха, че ще блокират приемането на София и Букуреш в Шенгенската зона. Решението трябваше да се вземе през март, но по всичко личи, че ще се отложи.

В същото време унгарското председателство на съюза, което започна на 1 януари, посочи като един от приоритетите си решаването на въпроса за членството на България и Румъния.

За България членството в Шенген остава основна цел, въпреки ветото, което заплашват да наложат Берлин и Париж. През декември от външно министерство заявиха, че София, ще направи всичко възможно да разсее съмненията, включително в областта на съдебната система и обществото като цяло.

Коментарите бяха по повод писмо до Европейската комисия, изпратено от Франция и Германия, в което двете държави изразяват позицията си, че Румъния и България не са готови за Шенген.

Технически страната ни ще бъде готова за присъединяване към зоната за свободно предвижване през март. Париж и Берлин обаче изтъкват, че основните проблеми са другаде - реформите в съдебната система, ширещата се корупция и организираната престъпност.

Най-четени