Предизборно ГЕРБ внася вот на недоверие 09.05 | 09:55

Опозицията ще внесе четвъртия си вот на недоверие днес, заради проваления проект 'Южен поток“

От Ивелина Георгиева

ГЕРБ ще внесе вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски заради политиката в областта на енергетиката. Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов в Народното събрание.

Вотът ще бъде внесен днес и касае проваления проект на "Южен поток", както и некомпетентността на енергийния министър Драгомир Стойнев, обясни Борисов. Той продължи да изброява причините за вота като посочи, че управляващите са излъгали обществото с проведения референдум за "Белене", фалират основните ни енергийни компании и предизборно се задържа цената на тока. Според него НЕК губи на ден около 900 000 лева.

"За една година обявиха десет пъти, включително направиха и първа копка, че започват строителство, че обявяват конкурс. То не беше януари, то не беше февруари, март. Сега остана за юни. Защо? През това време ЕК им отне правото да договарят, защото не искат да приложат европейското законодателство. Ние сме в ЕС. Защо не искаме да тече български газ по тръбата?”, зачуди се Борисов.

Това ще е четвъртия вот на недоверие към кабинета "Орешарски", който опозицията внася. Предните три вота не успяха да минат в пленарна зала. Последният вот на недоверие бе внесен през февруари тази година и бе в областта на вътрешната сигурност и обществения ред. 

Водещи

Най-четени