Предложението за електронно гласуване влиза в парламента 19.01 | 17:13

Депутатите ще решат дали имаме право на вот и от разстояние

От iNews.bg

Референдумът за въвеждане на електронното гласуване влиза за обсъждане в пленарната зала на Народното събрание. Това реши правната комисия в парламента с гласовете на 12 депутати, а трима бяха против.

В проведеното миналата година национално допитване не участваха достатъчен брой граждани, за да да влезе в сила решението, но но пък преобладаващата част от гласувалите подкрепиха въвеждането на електронно гласуване, затова последната дума ще има парламентът.

Според приетото от Правната комисия проекторешение възможността да се гласува и дистанционно по електронен път трябва да стане при разписани законови гаранции за тайната на вота, гражданския контрол върху изборният процес и сигурността на информационните системи.

"Предимствата на електронното гласуване са, че след преброяване на гласовете ще се намали възможността за грешки и измами, както и невалидните гласове", каза за БНР председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

От групата групата на "БСП - Лява България" обаче изразяват резерви по отношение на очакваните ефекти от дистанционния вот и от легитимността на самия референдум . Според социалиста Чавдар Георгиев президентът Росен Плевнелиев е внесъл "един противоконституционен акт". "Изминалите избори за местни органи на власт бяха най-опорочените избори, включително и по отношение на резултатите от референдума", заяви той.

 



Водещи

Най-четени