Представихме на ОИСР плана си за присъединяване към организацията 20.09 | 16:20

Членството при вас е ключов приоритет за страната ни, отбеляза Емил Караниколов

От iNews.bg

Членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ е ключов приоритет за страната ни. България се стреми и очаква решение за започване на преговори за членство през 2020 г. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който официално представи Плана за действие на България за присъединяване към ОИСР пред Съвета на Организацията в Париж.

Министърът Караниколов проведе среща и с генералния секретар на ОИСР г-н Анхел Гурия, с когото обсъдиха напредъка по предприсъединителния процес. Икономическият министър посочи, че Планът, който е изготвен със съдействието на Секретариата на ОИСР, отразява политическата воля на България и постигнатия напредък в процеса на подготовка за членство в Организацията през последните години. "Той също показва готовността на българското правителство да ускори действията си по покриване на стандартите и изпълнение на критериите за членство и цели да подпомогне продължаващите вътрешни реформи в ключови области", допълни той пред Съвета на Организацията.

Караниколов изтъкна, че Планът за действие е още едно доказателство за желанието, ангажимента и готовността на България да се присъедини към организацията. По думите му той поставя конкретни цели в 22 области на сътрудничеството между България и ОИСР и е обвързан с приета през декември 2017 г. национална "пътна карта" и нейното финансово осигуряване до края на 2020 г.

Пред Съвета министърът на икономиката подчерта, че България се е присъединила към редица правни инструменти - през май 2018 г. към Комитета по помощите за развитие, през септември 2018 г. към Препоръките на Съвета на ОИСР за добри статистически практики, през ноември 2018 г. към Препоръките на Съвета на ОИСР за политиките в Интернет. "През юни 2019 г. стартира и икономическият преглед на България, подготвя се започването на Преглед на инвестиционната политика на страната до края на тази година", каза още той. По думите му страната ни e в процес на присъединяване и към Кодексите за либерализация на движението на капитали и текущите невидими операции.

Водещи

Най-четени