Представят новия стандарт за качество на хляба 05.04 | 07:00

Стандартите трябваше да бъдат утвърдени още миналата седмица

От Миглена Ивановa

Българска агенция по безопасност на храните и представители на хлебопроизводителите ще подпишат Български държавен стандарт за хляба.

Той ще бъде представен от министър Мирослав Найденов. Стандартът ще се казва "България”  и ще е за трите вида хляб – бял, "Добруджа” и типов и ще бъдат представени на пресконференция в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Стандартите трябваше да бъдат утвърдени още миналата седмица, на 1 април 2011 г., но формалното им подписване беше отложено.

Идеята за разработването на стандарти за трите вида хляб се роди в началото на февруари. На пазара пък насъщният по стандарт ще се появи след около месец. На етикета ще има лого с текст "Утвърден стандарт България".

Хлябът по стандарт ще се приготвя само от брашно, мая, вода и сол и ще има кратка трайност. Той ще се прилага и за ръчно замесения хляб, който няма да има етикети, но ще се продава на обозначени с логото щандове.

Директорът на дирекция "Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните д-р Любомир Кулински заяви миналата седмица в интервю пред Дарик, че цената на хляба по стандарт не би трябвало да е по-висока от тази на останалия хляб в търговската мрежа.

Нарушителите на стандарта ще бъдат глобявани с от 500 до 10 000 лева. В години с лоша реколта обаче на производителите на хляб по стандарт ще се позволява влагането на допълнителни вещества само с органичен произход.

Водещи

Най-четени