Хлябът "България" - с по-малко сол и без допълнителни добавки 04.04 | 16:25

При лоша реколта на пшеницата обаче и в новия стандарт е предвидено да се добавят "спомагателни" вещества

От Деляна Петкова

Новият отраслов стандарт за трите вида хляб – бял, "Добруджа” и типов ще се казва "България”, каза пред Агенция "Фокус” председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева.

Зад стандарта застават и трите организации на хлебопроизводителите в България, заедно със Съюза на мелничарите. Те ще бъдат и собственици на логото на стандарта.

Всеки член на браншовите организации ще може да се впише като ползвател на логото при определени условия. Те ще бъдат еднакви за всички браншови организации. Закупуването на логото няма да е скъпо, смята Кукушева, но уточни, че все още няма решение по този въпрос.

Освен качествено брашно, мая, вода и сол, в хляба по стандарта при необходимост и при лоша реколта ще може да се добавят и спомагателни вещества. Какви – ще стане ясно утре, когато в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) стандартите ще бъдат представени и утвърдени официално.

"Спомагателните вещества в никакъв случаи не са вредни и забранени по нормативна уредба”, коментира Мариана Кукушева.

Хлябът по утвърдения стандарт "България” ще се произвежда само от брашно, произведено от първа, втора и втора "Б” група пшеница – последната е допусната компромисно, уточни Кукушева. За съжаление, тези видове пшеница у нас намаляват с всяка изминала година. Количеството на солта в качествения хляб ще бъде доста по-малко в сравнение със средното, което се използва в момента на пазара.

Преди хлябът по стандарт да излезе на пазара, логото трябва да бъде регистрирано в Патентното ведомство.

Водещи

Най-четени