Президентските избори: България между Вашингтон и Кремъл 12.09 | 09:20

Американският министър на отбраната Аш Картър предупреди Русия да не „опитва да се намества в западните демократични процеси“, пише вестник Politico

От Галина Александрова

Предстоящите президентски избори в България изкушават Русия да опита да привлече уязвимата източноевропейска държава отново в своята стратегическа орбита, пише вестник Politico.

Румен Радев е кандидатът, който повдигна тревогата за връзките на София с Москва. Той е избран от социалистите, които в момента са в опозиция и които отчаяно се опитват да възстановят влошените отношения с Кремъл чрез вота на 6 ноември.

Радев беше номиниран, след като лидерът на българските социалисти осъществи едно умело режисирано пътуване до Москва. Неговата кандидатура поражда силно притеснение във Вашингтон и Брюксел във връзка със способностите на Русия да влия върху енергийната и отбранителната политика в източната част на Европейския съюз.

Без да уточнява конкретна държава, американският министър на отбраната Аш Картър предупреди Русия миналата седмица да не "опитва да се намества в (западните) демократични процеси".

Водещи