Президентът Радев започва срещи за приемника на Цацаров 10.05 | 19:29

Първата от тях ще е в понеделник точно със сегашния шеф на държавното обвинение

От iNews

Държавният глава Румен Радев ще проведе поредица от срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Първата от работните срещи е с главния прокурор Сотир Цацаров и ще се проведе на 13 май от 14.00 часа на "Дондуков" 2.

Мандатът на сегашния главен прокурор изтича в началото на следващата година. По конституция и закон за съдебната власт той се избира от 25-членния Висш съдебен съвет като за него трябва да гласували поне 17 човека. После ВСС дава името му на президента, който трябва да издаде указ. Държавният глава има право да откаже да подпише и да върне на ВСС кандидатурата. Ако обаче съветът отново избере същото лице, то тогава президентът е длъжен да издаде указ.

До този момент един държавен глава - Петър Стоянов, се е възползвал от правото си да върне избор на ВСС за главен прокурор. Той върна избора на ВСС за Бойко Рашков. Тогава ВСС се съгласи с него и направи нов избор - така главен прокурор тогава стана Никола Филчев.

Водещи

Най-четени