Президентът бил абониран за гафове 14.08 | 10:54

Упорито се стреми да прави проблем там, където такъв няма, смята политолог

От iNews.bg

Президентът Росен Плевнелиев е абониран за гафове. Това заяви политологът Борис Попйорданов пред TV7. По думите му на държавния глава му липсва историческа подготвеност и желание да взаимодейства с институциите.

"Той обича да бъде харесван, но това го подхлъзва", заяви Попйорданов.

По думите му Плевнелиев с нестихваща упоритост се стреми да направи проблем там, където такъв няма.

Според експерта по протокол Милена Хлебарова президентът не се е научил да си взема поуки от допуснатите гафове или е подвеждан от тези, които са около него.

"Можеш ли да отидеш на среща с турския премиер без шефа на протокола и без преводач? Щом си президент, с влизането си визуализираш нацията. Неговото неофициално посещение става официално", каза Хлебарова.

Според нея Плевнелиев е смятал, че отива на една неформална вечеря, на която бил поканен и Желю Желев. По думите ѝ вечерята ифтар е неглижирана.

"От това последва огромен залп и заради недопуснатите български медии, заради поведението, заради опита да се скрият много неща. Президентът не си е водил преводач, а е ползвал или преводача на главното мюфтийство, или на турския премиер", каза експертът.

По думите ѝ, когато се прави изказване на официално лице, текстът преди това винаги е написан, използват се най-добрите думи, тъй като е много важно какво значение на изказа ще се получи.

"Не можем да знаем какво се превежда. Плевнелиев може да казва едно, а да се превежда друго", каза Хлебарова.

Водещи