Президентът го вълнува референдума, а не трагедията в Лясковец 14.03 | 11:47

На фона на драмата в Лясковец ГЕРБ и Плевнелиев откриват изложба

От Ивелина Георгиева

Референдум категорично ще има. Това каза президентът Росен Плевнелиев след обръщението си към нацията от трибуната на парламента.

По думите му въпросът е той да бъде проведен заедно с европейските избори, защото по този начин ще се оптимизира и без това ограничения ресурс в държавата и ще се даде възможност на хората да гласуват.

"Имам чувството, че подготовката на управляващите от гледна точка на идващите избори е така да се действа, че колкото се може по-малко хора да отидат да гласуват. Нима не трябва да е обратното", коментира държавният глава.

Провеждането на референдум заедно с европейските избори ще доведе до повишаване на избирателната активност, категоричен бе той като допълни, че референдумът сам по себе си е акт на обединение.

Нацията е обединена и по много други въпроси, смята Плевнелиев. Тя е обединена в нейното проевропейско отношение и предстоящите европейски избори могат категорично да зададат посоката за един европейски дебат, посочи той.

Според него нацията не е разделена по всички въпроси въпреки изкуственото насаждане на разделение.

"Бяхме свидетели през 2013 г. с контракултурата, която помолих днес да остане в 2013 г. Видяхме контраавтобусите, протестите на контрастудентите, очакваше се, че ще има контрапреписка и контрареферендум. Извинете, но това вече наистина е крайно недемократично", заяви Росен Плевнелиев.

Попитан как ще коментира плакатите, които от "Атака" размахаха в зала и поискаха свалянето на имунитета му по време на изказването му, президентът отговори "За какво се иска моят имунитет, затова, че спазвам Конституцията. Аз спазвам Конституцията с всяко свое действие."

За забавянето на еврофондовете Плевнелиев прехвърли топката на министър-председателя и посочи да се потърси сметка от него по този въпрос.

След обръщението си към нацията държавният глава се насочи към кулоара на ГЕРБ в Народното събрание, за да открие изложба, посветена на репресираните от комунизма.

Въпреки случващото се в Лясковец никой от ръководството на ГЕРБ не взе позиция по въпроса. Цветан Цветанов, който също откри изложбата, не направи коментар за трагедията, при положение, че сигнал в МВР за опасния психично болен бизнесмен е получен още през 2010 г., когато той бе вътрешен министър.

Водещи

Най-четени