Президентът зове бизнеса да вдигне заплатите 27.02 | 17:25

Заплащането изостава спрямо ръстът на БВП, отбеляза Радев пред синдикалисти

От iNews.bg

Българското общество очаква отчетените постижения на макроикономическо ниво през последните години да доведат и до промени, които да гарантират възможностите за личностно развитие, право на труд и достойно заплащане. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с президента на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров и с други представители на ръководството на организация. Президентът потвърди готовността на институцията да сътрудничи с българските синдикати при разрешаването на важните социални и икономически въпроси.

Нарастването на заплатите в България изостава от ръста на БВП и е необходимо догонващо увеличаване на доходите, които да стимулират потреблението и икономическия ръст, беше подчертано на срещата.

Представителите на КНСБ представиха пред държавния глава позициите на синдикалната организация и предложенията си за реформи в областта на енергетиката, транспортната инфраструктура и образованието и призоваха за активно участие на президентската институция при обсъждането и намирането на устойчиви решения на тези въпроси. Обща беше позицията, че енергийната политика на България трябва да зависи единствено от националните цели и приоритети, като се набележат мерки за стабилното развитие на сектора и за подпомагане на енергийно бедните семейства.

Преодоляването на демографската криза в България и постигането на равнопоставеност при заплащането на труда между мъжете и жените, също бяха сред акцентите на срещата.

Водещи

Най-четени