Президентът наложи вето на Закона за бюджета на ДОО за 2012 г. 11.12 | 11:01

Това съобщиха от прессекретариата на президентството

От Кремена Бедерева

Президентът Георги Първанов наложи вето на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г., съобщиха от прессекретариата на президентството.

Президентът Георги Първанов подписа указ, с който връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г., приет от Народното събрание на 8 декември 2011 г.

Според президента "Законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г., приет от Народното събрание на 8 декември 2011 г., съдържа съществени и непреодолими законодателни недостатъци, засягащи основни и неотменими права на гражданите и е приет при съществени процедурни нарушения на законодателния процес."

Мотивите са свързани с аргументи за съществена социална и финансова несправедливост, противоречие с действащото законодателство и допускане на противоконституционност, и на основание чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България. Затова президентът връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г., приет от Народното събрание на 8 декември 2011 г., като го оспорвам по принцип и в неговата цялост.", се казва в указа на президента Първанов.

iNews припомня, че в петък - 9 декември стана ясно, че държавният глава ще възобнови предложението си към изпълнителната власт за провеждане на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност във връзка с рисковете и заплахите за социално-икономическата ситуация в страната.

Такова предложение президентът направи през месец април и то беше отхвърлено с мотива, че тези въпроси са в компетенцията на изпълнителната власт.

Първанов се срещна с лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа” и с председателя на парламентарната комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев по повод приетия Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г.

По време на срещите те са изразили острото си несъгласие с провежданата от изпълнителната власт политика в социалната сфера, както и от непредсказуемостта в поведението на финансовия министър по отношение на съществуващите договорености в рамките на диалога на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Президентите на профсъюзните организации и председателят на парламентарната комисия очакват държавният глава да наложи вето на осъществените законодателни промени. Те са предложили отново на Първанов да свика заседание на КСНС във връзка с рисковете от продължаващата стачка в БДЖ.

Държавният глава заявил, че внимателно е следил парламентарните дебати и обществените реакции, в т.ч и синдикалните, във връзка с промените в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г., както и по повод ситуацията в БДЖ.

На 7 декември КНСБ и КТ "Подкрепа" се обърнаха с искане към президента да свика Консултативния съвет по национална сигурност, имайки предвид, че с умишлените действия на ръководството на БДЖ, грубо се засягат държавните интереси и необратимо се разстройва транспортното обслужване и ползването на жп инфраструктурата.

Позицията на синдикатите е, че непосредствено се застрашават интересите на държавата, свързани с нейната национална сигурност. Прехвърлянето на всички пътнически и товарни превози извън времевия диапазон на стачката представлява едностранно нарушение от ръководството на БДЖ на сключения с държавата договор за национален превозвач.

На 8 декември) арламетът реши пенсионната възраст да се вдига с по 4 месеца от началото на 2012-та година до достигане на 63-годишна възраст на жените и 65-годишна възраст за мъжете. Синдикатите призовават за нови протести. На 30 ноември около 45 хил. души се протестираха в София срещу увеличението на пенсионната възраст.

Водещи

Най-четени