Президентът не го впечатли трагедията в Лясковец 14.03 | 10:20

Плевнелиев направи обръщението си в НС, като че ли нищо не се е случило

От iNews.bg

С доклад и отчет за свършеното по време на Консултативния съвет по национална сигурност и резултатите от разговорите си с парламентарните политически партии в рамките на традиционния месец на политическите консултации започна обръщението си в парламента президентът Росен Плевнелиев.

Малко след 10 часа държавният глава стартира изказването си, въпреки че днешният ден е белязан от човешка трагедия в Лясковец. Психично болен мъж се барикадира в дома си, стреля по хора и ученици от къщата си. Има убит полицай и ранени.

Президентът обаче не сметна за необходимо да спести обръщението си, както се очакваше заради трагедията в Лясковец. Напротив - започна словото си, като че ли нищо не се е случило. Така, президентът на гражданите, както той самият твърди, че е, лежерно пропусна човешката трагедия за сметка на словото си.

Сред приоритетите, поставени от президента, са доходите и заетостта; икономически растеж; справедливост, сигурност и правосъдие; работещи институции; административна реформа и електронни услуги; състояние на медийната среда; борбата с монополите; по-добра бизнес среда; подкрепа за малките и средни предприятия; енергетика, както и важни реформи на дневен ред. И явно сред приоритетите на "президента на народа" не са хората или един отнет човешки живот, след като е по-важно да прочете доклада си от парламентарната трибуна, без дори да спомене случващото се в Лясковец.

Същевременно депутатите очакват в парламента да се появи вътрешният министър Цветлин Йовчев. Парламентът дори ще удължи работното си време с един час заради инцидента в Лясковец.

Малко след 10 часа вътрешният министър Цветлин Йовчев пристигна в Народното събрание, но не коментира нищо пред медиите.

"Чрез консултациите, създаваме механизъм за сътрудничество и дебат, и намиране на решение на важни за нациите въпроси", продължи обръщението си към Народното събрание и гражданите президентът.

"Въпреки тежката конфронтация, парламентарните сили загърбиха политическото противопоставяне по някои важни въпроси и създадоха надпартиен консенсус. По време на КСНС проявихме разбиране. Членовете на КСНС се обединиха около споразумението за партньорство с Европейската комисия, което предстои да бъде подписано трябва да съответства с Националната програма за развитие на България 20-20”, заяви Плевнелиев.

"България има своя дългосрочен план за развитие и ясни приоритети, осигурени с консенсус. Програмата 2020 ще се изпълнява от няколко правителства”, добави президентът. Плевнелиев призова към реализъм и честност – нека обещаем само това, което можем да изпълним. На консултациите дебатирахме по 9 важни теми – доходи, заетост и растеж.

Трябва да решаваме реалните проблеми за хората, но много от партиите предлагат популистки решения, позволи си критика президентът, въпреки че самият той пропуска да разрешава "реалните проблеми на хората". 

Водещи