Президентът се готви за ново служебно правителство 24.07 | 17:10

Държавният глава заявява това в интервю за The Wall Street Journal

От Кремена Бедерева

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че е готов да назначи ново служебно правителство, ако сегашното подаде оставка, "ден след като протестиращите срещу корупцията се сблъскаха с полицията".

Държавният глава заявява това в интервю за The Wall Street Journal. "Досега през тази година имаме три правителства. Може би ще имаме пет. Ако това правителство подаде оставка, ще назнача нов служебен кабинет", казва Плевнелиев.

Според изданието "организаторите на антикорупционните протести са обвинили полицията в използване на прекомерна сила, в опит да спре протестиращите да блокират изходите на сградата на парламента, за да може автобусът на депутати да напусне района. 

От The Wall Street Journal заявяват, че не са получили реакция за насилието по улиците от българското правителство.

Държавният глава е осъдил проявите на насилие и от протестиращи, и от органите на реда. Политиците трябва да се вслушат в исканията на демонстриращите: "Обръщам се към политическите партии с молба да променят политиката си като за ХХІ век", казва Плевнелиев пред изданието.

"Демокрацията се основава на три основни фундамента – пазарна икономика, независими медии и добре функциониращо правосъдие. В момента в България трябва да се подсилят и трите. Нуждаем се от мъдри политически решения", заявява още Плевнелиев.

В интервюто президентът казва, че "пазарът има проблем с олигархията, медиите имат проблем с монопола и натиска над журналисти, а българската правосъдна система изобщо не е съвършена". По думите му "тези три фундамента трябва да бъдат подсилени и като основа за растеж".

Президентът казва още, че България може да издържи на още политически промени, тъй като икономиката ѝ продължава да отчита годишен растеж, независимо че на власт е трето поред за тази година правителство.

"Дефицитът ни е около 1,3-1,5% от БВП и публичният дълг е 18% - вторият най-нисък в Европа. Това е голяма основа за стабилност", смята президентът.

Изданието припомня и събитията у нас от февруари, когато протестите заради високите цени на енергията, ниския жизнен стандарт и корупцията принудиха правителството на Бойко Борисов да подаде оставка.

Според разследване пък държавният глава е прибрал почти 1 милион долара от договори, с които е източил общия бизнес с Lindner – компанията инвеститор в "Бизнес Парк София". От своя страна президентът обяви, че сметките му са публични и не разполага с банкови сметки и пари в която и да е офшорна зона и в Кипър.

Друго скорошно разследване пък установи, че две офшорки, пренасочили 7 млн. лева към Кипър от продажбата на акции на "Каолин", са свързани с президента Росен Плевнелиев. Коментар по темата от негова страна за момента няма.

Освен това името на президента се появи и в тефтерчето на Филип Златанов, шеф на Комисията за конфликт на интереси. В показаните бележки пред медиите фигурираше и името на президента Росен Плевнелиев. "Плевнелиев -> недопустимо е да стане известно", пише на страниците на тефтерчето.

В тази връзка предстои разпит и на президента.

Софийският апелативен съд пък освободи Филип Златанов от шефския пост в Комисията за установяване на конфликт на интереси. Срещу него е повдигнато обвинение за неизпълнение на служебните задължения.

Водещи

Най-четени