Президентът увисна - депутатите отхвърлиха ветото му 04.03 | 12:14

Депутатите приеха повторно новия Изборен кодекс

От Ивелина Георгиева

Народните представители от временната парламентарна комисия за обсъждане и създаване на новия Изборен кодекс отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху част от текстовете в законопроекта.

Депутатите приеха повторно новия Изборен кодекс с 12 гласа "за", 4-ма "против" и 0 въздържали се.

Законопроектът, с вносител Мая Манолова и група народни представители, бе приет от Народното събрание на 21 февруари. Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев реши да наложи вето върху част от текстовете в новия закон.

Сред мотивите си той посочи, че парламентът не предвижда в новия закон възможността за провеждането на избори чрез електронно гласуване, отлага се решаването на проблема с избирателните списъци чрез въвеждането на активна регистрация, отстъпването на законодателя от създаването на преброителни комисии в общини с население до 30 000 избиратели.

Държавният глава отправи критики и към текстовете, предвиждащи нов начин на формиране на състава и конституирането на ЦИК, както и върху частта с преференциите за избор на народни представители и общински съветници.

Сред върнатите текстове е и този за машинното гласуване с мотив, че това е стара технология, която не може да запази тайната на вота, докато електронното гласуване може да го направи.

Плевнелиев критикува и текстовете от допълнителните и преходните разпоредби, отнасящи се до прякото допитване до гражданите.

Водещи

Най-четени