Президентът умува с партиите въпроса за референдума 10.10 | 20:37

Росен Плевнелиев започва консултации с парламентарно представените партии

От Андриян Георгиев

Президентът Росен Плевнелиев ще проведе консултации с парламентарно представените политически сили за постигане на съгласие относно формулировката на въпроса, който предстои да бъде подложен на референдум.

С подписите на повече от 500 хиляди български граждани беше поискано от Народното събрание провеждането на референдум за развитието на ядрената енергетика чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене”.

Според държавния глава предстоящият референдум щял да бъде тест за демокрацията, трябвало да се проведе в интерес на гражданите и не бива да бъде отлаган заради политическо противопоставяне и административни процедури.

Президентът смята, че по начина, по който ще протекат дебатите по формулирането на въпроса, както и от самия въпрос, щял да проличи отношението на политическия елит към пряката демокрация. Държавният глава настоява за сериозен и експертен дебат, за да могат гражданите да направят своя информиран избор. 

Според президента, при изпълнение на тези условия, независимо от крайния резултат или от броя на гласувалите, референдумът ще се превърне в успех за българската демокрация.

Консултациите ще започнат в петък, 12 октомври, в 12:50 часа на "Дондуков” 2 с ръководството на БСП, която е инициатор на подписката за провеждането на референдума. Следват срещите с политическите ръководства на ГЕРБ, ДПС, "Синята коалиция" и "Атака”.

Водещи

Най-четени