Президентът ще върне текстовете за увеличение на пенсионната възраст 09.12 | 12:35

Очаква се вето на държавния глава върху бюджета на ДОО

От Филипа Тодева

Президентът Георги Първанов ще върне за преразглеждане решението за увеличаването на пенсионната възраст.

Очаква се днес държавният глава да обяви официално намерението си да наложи вето върху бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година.

Това стана ясно след среща на президента със синдикалните председатели на КНСБ и КТ "Подкрепа", съобщи БТА.

Георги Първанов се е съгласил с мотивите на синдикатите за връщането на текстовете. Те са поискали от него да се произнесе и за протестите в БДЖ, които продължават вече трета седмица.

iNews припомня, че на 7 декември КНСБ и КТ "Подкрепа" се обърнаха с искане към президента да свика Консултативния съвет по национална сигурност, имайки предвид, че с умишлените действия на ръководството на БДЖ, грубо се засягат държавните интереси и необратимо се разстройва транспортното обслужване и ползването на жп инфраструктурата.

Позицията на синдикатите е, че непосредствено се застрашават интересите на държавата, свързани с нейната национална сигурност. Прехвърлянето на всички пътнически и товарни превози извън времевия диапазон на стачката представлява едностранно нарушение от ръководството на БДЖ на сключения с държавата договор за национален превозвач.

Вчера (8 декември) парламетът реши пенсионната възраст да се вдига с по 4 месеца от началото на 2012-та година до достигане на 63-годишна възраст на жените и 65-годишна възраст за мъжете. Синдикатите призовават за нови протести. На 30 ноември около 45 хил. души се протестираха в София срещу увеличението на пенсионната възраст.

Водещи

Най-четени