Прекрояват въздушните коридори над нашата част на Черно море 27.04 | 15:33

Някои самолети ще се движат по нови маршрути и разписания заради кризата в Източна Украйна

От iNews.bg

Някои от въздушните коридори в западната част на Черно море, включително и над българската икономическа зона, ще бъдат прекроени. Причината е в кризата в Източна Украйна, заради която редица авиокомпании спряха да използват въздушните трасета над тази територия, заради което трафикът над съседните, включително и нашето въздушно пространство, се засили. В тази връзка от Държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение” (РВД) са оптимизирали въздушните коридори в западната част на Черно море, предаде БГНЕС.

Реорганизацията осигурява подобрено обслужване на трафика на самолети в региона и отговаря на изискванията на авиационните оператори за ефективни полети от Европа за Близкия и Далечен изток и обратно.

Промяната става възможна след приключването на координационните дейности между държавите в региона, с активното съдействие на Управителя на мрежата (NM, EUROCONROL). В тази връзка РВД е получило висока оценка от авиационните оператори и ICAO за осигуреното оптимално обслужване на полетите в силно натовареното въздушно пространство на региона.

Заради промяната във въздушните коридори, респективно в маршрутите на някои от редовните полети, може да настъпят и леки изменения в разписанията. Така продължителността на определени полети може да се удължи, а на други – да се съкрати. При всички положения обаче ще става въпрос за някоя и друга минута, обясняват запознати.

Водещи

Най-четени