Прелива яз. "Ивайловград". В Неделино е отменено бедственото положение 19.01 | 11:47

Но обстановката се нормализира след поройните дъждове

От Кремена Бедерева

Бедственото положение в община Неделино е отменено, съобщи за БТА комисар Красимир Шотаров, началник на ОУПБЗН-Смолян.

Обстановката в Смолянска област е нормализирана след поройните дъждове, които се изсипаха вчера (18 януари) в района. Падналият в Златоград дъжд през последното денонощие е 91 литра на квадратен метър според данни на Метеорологичната станция на вр. Рожен.

Сумирайки данните на метеоролозите, за последните два дни в Златоград валежите достигат 146 литра за квадрат.

Същевременно директорът на Басейнова дирекция Източно-Беломорски район Атанаска Тунтова съобщи за агенция "Фокус", че от тази сутрин прелива язовир "Ивайловград” в Хасковска област.

Няма опасности от преливането му, тъй като коритото на реката е достатъчно широко, за да поеме повече води. Откакто вчера бе обявена опасността от падането на обилни валежи в областта, Басейнова дирекция има 24-часово дежурство и следи непрекъснато обстановката.

Информацията се подава на Министерството на околната среда и водите. От снощи дъждът е спрял и обстановката е нормализирана, каза Тунтова.

Все още са повишени нивата на реките и язовирите, вследствие от тези обилни снеговалежи. От снощи е спряло преливането на язовир "Златоград”. Обстановката се успокоява.

С около 20 см се е покачило нивото на река Тунджа, при Елхово. По думите на Тунтова, това е една уязвима част на територията на Източно-Беломорски район. Всички останали реки са сравнително спокойни, в това число и река Марица.

Няма притеснения на този етап. Язовирите също се следят. Има един-два язовира в по-високите райони в северната част на района, които са с обем около 80%, което е далеч от високите нива.

Само Неделино и Златоград бяха единствените места с по-критично състояние, но засега ситуацията е овладяна, добави Тунтова.

Водещи

Най-четени