Прелива язовир "Иваново" 06.02 | 09:25

Обстановката в Златоград се нормализира, но село Бисер е наводнено

От Филипа Тодева

Харманлийското село Бисер е наводнено, от преливането на язовир "Иваново". Екип на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението” вече пристигна на мястото на инцидента, съобщиха от МВР. Създава се организация за привличане на допълнителни сили за оказване помощ на населението.

Първоначалната информация беше за скъсана стена на язовира, но тези данни не се потвърждавт от институциите до този момент.

Съветът към местните жители е при възможност да се изтеглят на максимално високо място, за да са в безопасност. На места водата достига два метра. Много хора са последвали съвета и са се "евакуирали" на покривите на къщите си, които са залети от прииждащата вода. Изпратени са два хеликоптера от авиобаза "Крумово", край Пловдив.

До момента няма данни за хора, пострадали от водната стихия. Въведен е Планът за защита на населението при бедствия, допълват от полицията. Изпратена е необходимата налична техника – високопроходими автомобили, лодки и други средства. В акцията ще се включат и военни части.

Междувременно от правителствената пресслужба съобщиха, че към село Бисер пътува премиерът Бойко Борисов.

Остава бедственото положение и в Неделино и все оше няма достъп до седем селища. Това съобщи кметът на община Неделино Стоян Беширов, цитиран от Агенция "Фокус". Започнало е разчистването на пропадналите земни маси, реката продължава да прелива. Прочистват пътя към село Еленка, където има огромни количества пропаднали земни маси.

Отменено е бедственото положение само в община Златоград. Нивото на река Върбица се нормализира. Няма опасност за населението към момента.

 

Водещи

Най-четени