Премахват строежи около яз."Искър" със заповед от 2007 г. 14.12 | 15:26

При втората проверка досега са установени 285 строежа

От Елена Коцева

При втора проверка на строежите около язовир "Искър" досега са установени 285 строежа.

Около язовира в момента се събарят строежи с влезли в сила постановления за премахване до 2007 година, а втората проверка има за цел да проучи и уточни по-обстойно необхванатите при първата проверка строежи, както и редовността на документите им и дали има административни нарушения при строителството.

Кметът на район "Панчарево" Светослав Митрев обясни, че проверката на други строежи в района, във връзка с неиздадени удостоверения за влизане в експлоатация, върви много бавно, тъй като в районната администрация няма достатъчно документи за сградите, строени преди 20 години.

Проверяват се около 40 къщи в с. Герман и около 150-160 къщи в подвитошката яка, но част от сградите там попадат в район "Витоша".
Те не са въведени в експлоатация, посочи той.

Според Митрев проверката за използването на имотите не е ефективна, тъй като това става в работното време на администрацията, а тогава в имотите или няма хора, или отказват да съдействат.

"Ние трябва да установяваме дали се използва сградата по това дали има пране на балкона, колкото и грубо да звучи", посочи Митрев

 

Водещи

Най-четени