Премиерът иска повече прагматизиране на обучението 16.09 | 16:46

Този въпрос стои до голяма степен и за висшето образование, смята премиерът

От Кремена Бедерева

Приоритет на правителството в сферата на образованието е повече прагматизиране на обучението, така че децата да бъдат по-подготвени за професионалната им реализация.

Това каза в Садово министър-председателят Пламен Орешарски след откриването на новата сграда на ОУ "Гео Милев", съобщава БТА.

"В рамките на мандата ще обърнем внимание на професионалната подготовка, без да изпускаме всички други въпроси”, добави министър-председателят. По отношение на висшето образование той заяви, че трябва да се работи за по-тясна връзка между висшето образование и практиката.

"Освен това мисля, че има смисъл да се концентрират ВУЗ-овете. Сега сме доста напред по брой ВУЗ-ове на глава от населението”, отбеляза Орешарски. Той изтъкна още, че има много проблеми в образованието. "Ще се опитаме стъпка по стъпка да ги решаваме”, каза още премиерът.

Министър-председателят присъства на откриването на училището "Гео Милев” в Садово, в което ще се обучават над 200 деца. "Изкуших се да участвам в церемонията в град Садово, тъй като в миналия ми мандат като финансов министър съм финансирал това училище”, сподели премиерът.

Пред учителите, учениците и родителите той изрази вълнението си, като отбеляза, че има щастието да бъде родител и преподавател и все още носи спомените си от ученическите години. "Знам какво предизвикателство е всяко ново начало”, каза Орешарски.

Той се обърна към учителите с думите: "Благодарение на вас децата откриват и развиват своите умения. Да си учител не е просто професия, а призвание, защото учейки другите, човек отдава и нещо от себе си, от своите знания, от своя опит, от своето сърце”.

Според министър-председателя в трудни времена като днешните е необходима образователна система, която да подпомага всички – учители, родители и ученици. "Това е нашата цел. Бихме искали да направим преподавателската професия по-привлекателна за младите хора, да подобрим условията на работа, да дадем повече възможности за кариерно развитие.

Въпреки късите срокове, сме на път да извоюваме и европейски средства специално за развитието на образованието за следващите седем години”, каза премиерът Орешарски. Той напомни и усилията на кабинета да подкрепи родителите за началото на учебната година.

"Знам колко е важно за всеки от тях да може да изпрати спокойно своите деца на училище. Радостен съм заради скромния принос, който осигурихме за посрещането на този ден”, добави министър-председателят. Той увери, че и занапред правителството ще гледа на образованието като на първостепенна задача.

"На учениците бих искал да пожелая на добър час. Сигурен съм, че в училище ще намерите много приятели и ще преживеете незабравими щастливи мигове. Важно е да бъдете здрави и да трупате знания, защото те ще ви направят по-силни, по-свободни и по-подготвени за утрешните житейски предизвикателства”, обърна се премиерът към децата.

Той пожела на всички да работят усърдно и с гордост да славят името на училището и града си. "Вярвам, че с общи усилия и последователна работа ще изградите традициите на вашето училище и то ще се превърне в гордост за вашия регион”, каза още г-н Орешарски.

След церемонията, попитан от медиите за минималната работна заплата, Орешарски изтъкна, че тази тема трябва да бъде разгледана и решена в тристранния съвет. "Това е дискусия между синдикати и работодатели. Винаги съм подчертавал, че съм много внимателен от тази гледна точка, защото минималната работна заплата е доход, но и конкурентоспособност.

Затова имат значение мненията и на синдикатите, и на работодателите”, обясни премиерът. Той беше помолен да коментира и спекулациите, че сегашното намаление на тока ще доведе до неговото увеличение през следващата година.

"Очевидно сме наплашени от последните десетина години, където движението винаги е било еднопосочно нагоре по много причини и трудно хващаме вяра, че може за определен период от време да се задържи при едно по-добро управление в енергетиката”, каза премиерът. Той напомни, че темата е в компетенциите на ДКЕВР.

"Това, което може да прави правителството, е да създава регулаторната рамка и предпоставките за въздържане от увеличение”, обясни премиерът и изтъкна, че въпросът зависи от много фактори като например, цените на петрола.

"Не ми се струва разумно да се отказваме от всичко. От какво ли не се отказахме през последните 20 години. И от индустрия се отказахме. Накрая от какво ще изкарваме доходи?”, коментира още Орешарски във връзка с призива на една политическа партия страната ни да се откаже от Южен поток.

Според премиера България няма какво да загуби от този проект и може да спечели от такси. "Само да се отказваме и да разваляме не е верният тон”, категоричен беше министър-председателят.

Медиите проявиха интерес как е преминал първият учебен ден на Орешарски. "Помня, че тогава бяха много повече деца. Казвам го с умиление и с известно съжаление, че сега броят на децата е по-малък”, сподели премиерът.

Той си спомни и за края на учебната година, когато е бил награден като отличник. "Бях безкрайно горд”, отбеляза министър-председателят.

Водещи

Най-четени