Приеха доклада за присъединяване на България и Румъния към Шенген 02.05 | 19:18

Предстои докладът да бъде гласуван от ЕП в Страсбург през юни

От Георги Георгиев

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент прие днес с 33 гласа "за" срещу 3 "против" доклада на евродепутата Карлуш Коелю, който отбелязва готовността на България и на Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство.

Отхвърлени бяха предложенията за допълнения към доклада, които предвиждаха да не бъде поеман ангажимент с конкретни дати за разширяването на Шенгенското пространство, информира БТА

Предстои докладът да бъде гласуван на пленарната сесия на ЕП в Страсбург в началото на юни, като въпросът ще бъде обсъден и на предстоящото следващия месец заседание на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от ЕС.

По време на разискванията върху предложението на 13 страни за промяна на критериите за разширяване на Шенген евродепутатите от комисията заявиха единодушно, че това би изолирало ЕП от приемането на важните политически решения.

Те коментираха, че промяната и допълването на изискванията ще представлява прилагането на двоен стандарт към страните, които вече са се присъединили към пространството и тези, които кандидатстват за присъединяване.

Докладчикът по кандидатурата на България и Румъния Карлуш Коелю посочи, че следва да се обмисли създаването на механизъм, с който да бъде наблюдавано как правото на Шенген се прилага в страните, които вече са част от пространството.

Неотдавна той коментира, че България и Румъния в някои отношения са дори по-подготвени за членство в Шенген от държави, които вече са част от пространството.

Водещи

Най-четени