Признание за българина, спасил стотици на „Коста Конкордия“ 22.06 | 11:45

Сънародникът ни се превърна в герой – Европейски гражданин на 2012 г.

От Кремена Бедерева

Петър Петров — механик на кораба "Коста Конкордия", помогнал за спасяването на над 500 души, е сред 37-те лауреати на наградата на Европейския парламент за европейски гражданин за 2012 г. Това съобщиха от представителството на ЕК у нас. ЕП присъжда наградата от 2008 г. за изключителни постижения или действия в полза на Европа и по-доброто взаимно разбирателство между нейните граждани. Лауреатите ще получат почетен медал на церемония в своята страна през есента, а след това ще бъдат поканени на обща церемония в Брюксел на 7 и 8 ноември.

На 13 януари 2012 г. пътническият кораб "Коста Конкордия" заседна на скална маса край италианския остров Джилио. По това време на борда се намират повече от 4200 души. След сблъсъка със скалите, пасажерският кораб започва бързо да се пълни с вода.

Екипажът подава сигнал за бедствие, но поради лошите метеорологични условия и влошаващата се ситуация с потъващия кораб, плавателният съд става опасен за всеки, който се намира в близък обсег до него. В тази изключително сложна ситуация, първият механик Петър Петров, рискувайки живота си, успява да направи общо 6 курса с една от спасителните лодки и по този начин помага за спасяването на повече от 500 човека. Той е сред последните трима моряци, които напускат кораба, едва когато получават сигнал от бреговата охрана, че е поела пълен контрол върху операцията. Действията на Петър Петров предотвратяват огромна трагедия за цяла Европа, защото сред пасажерите са представители на десетки националности, преди всичко от Европейския съюз.

Кандидатурата е внесена от българският член на ЕП Кристиан Вигенин (С&Д), а националното жури беше в състав Андрей Ковачев (ЕНП), Евгени Кирилов (С&Д) и Станимир Илчев (АЛДЕ). А. Ковачев подчерта, че "ценностите на европейското гражданство изискват да изпълняваме правата и задълженията си не само в наша полза, но и в помощ на другите.

Европа се нуждае от смели хора и примери на висок професионализъм, готовност за спасение на живота на другите с риск за нашия собствен. Аз съм дълбоко убеден, че постъпката на господин Петров трябва да бъде наградена." Според С. Илчев, "Петър Петров е пример за проявена най-голяма храброст в момент, когато инстинктът му за самосъхранение отстъпва пред благородната кауза за спасяването на 500 човешки живота.

Той вече е получил най-голямата отплата - да знае, че е предотвратил неизбежното за тези 500 души, но той също така заслужава да получи благодарността на всички европейски граждани." Е. Кирилов смята, че "професионализмът и чувството за солидарност на г-н Петров могат да послужат като пример за кураж и алтруизъм в Европейския съюз. Постъпката на гражданин на ЕС, който рискува живота си, за да спаси други хора, разкрива неговите най-висши морални стандарти, както и неговата почтеност."

От тази година, Европейският парламент присъжда ежегодно Наградата за европейски гражданин. Депутатите от ЕП тази година предложиха общо 61 кандидатури. Наградата има за цел да възнаграждава постижения на граждани или организации, които са проявили изключителна ангажираност за насърчаването на по-доброто взаимно разбирателство и интеграция между гражданите на държавите от ЕС, или дейности, свързани с трансграничното сътрудничество в рамките на Европейския съюз. Наградата е под формата на почетен медал и има само символично изражение.

 

Водещи

Най-четени