Проблемите на българо-турската граница са от 7 години 19.05 | 12:35

До блокадата се стигнало заради промени в ръководството и засилване на контрола от турската страна, заяви Кръстев

От Гергана Златкова

"Аз ще защитавам интересите на нашите превозвачи, колкото и както е необходимо, за да получим писмено уверение не само от временен характер, а с постоянен”.

Това каза министърът на транспорта Кристиан Кръстев пред БНР.

Той обясни, че вследствие на много разговори и проведени срещи с представители на Министерството на транспорта и на автомобилната администрация на Турция, с турския посланик в България и министъра на транспорта, е подписана официална отсрочка до 31 май, според която мерките, прилагани спрямо българските превозвачи, ще бъдат преустановени. 

Министър Кръстев обяви, че на 22 и 23 май е насрочена среща между него и турския му колега Бинали Йълдъръм, на която ще бъдат обсъдени официално въпросите, повдигнати от българските превозвачи, и ще бъде насрочена среща между автомобилните администрации на двете страни за постигане на споразумения и прилагане на реципрочни мерки.

Проблемите по българо-турската граница по думите му не са от скоро, а от седем години, като напрежението явно ескалира през определен период.

До сегашната криза се е стигнало, след промени в ръководството в асоциацията на турските превозвачи и последвал засилен контрол и мерки от администрацията. 

Водещи

Най-четени