Проверяват ни за незаконно имущество - представяме писмена декларация 03.05 | 11:54

Това е записано в член 57 от Законопроекта за отнемане на незаконно придобито имущество

От Кремена Бедерева

Проверяваното лице по Закона за незаконно придобито имущество ще представя писмена декларация за имотите и вещите си в 14-дневен срок. Това е записано в член 57 от Законопроекта за отнемане на незаконно придобито имущество, който депутатите приеха, предаде Агенция "Фокус”.

Декларацията ще бъде представена, след като му се наложи запор. Ако човекът не е у нас, а в чужбина, то след като получи предложението, той ще има не 14 дни, а един месец. В декларацията той ще даде данни за това какви имоти, вещи, участия във фирми има, както и какви вземания има.

В декларацията трябва да впише членовете на семейството си, банкови сметки в чужбина, източните си на доходи и основания за придобиване на имущество и за издръжка, какви сделки е направил, задълженията си и др. В декларацията проверяваният ще описва също и "кораби и въздухоплавателни средства”.

Заради този израз в член 57 в дебата беше намесен и малкият самолет на председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Провокиран от това, Велчев взе думата и обобщи, че дебатът в тази посока става и "смешен”.

Депутатите отхвърлиха предложенията вместо писмена декларация да се представят обяснения. Четин Казак от ПГ на ДПС посочи, че се слагат налудничави изисквания към декларатора. "Ще се наложи сериозна промяна на този закон в най-скоро време”, прогнозира депутатът.

Защо трябва да бъде декларация, защо да е писмена, защо по образец, който се обнародва в Държавен вестник, попита Мая Манолова от ПГ на Коалиция за България. Опитът е едно лице да бъде накарано да донася срещу себе си, смята Мая Манолова. Според нея, това е опит да превърнат всички български граждани в доносници. Имате конкретни представи кой точно ще се гърчи, как ще бъде каран да доносничи срещу себе си, как ще му се образува производство по някакъв друг гражданин”, категорична е Манолова.

Според нея – тези текстове са "наистина садистични”. Ще се преследват хора, които не подкрепят управляващите, смята Манолова.

От своя страна министърът на правосъдието Диана Ковачева, която се срещна с дипломатите в Народното събрани, каза, че посланиците на ЕС у нас изцяло подкрепят концепцията за отнемане на имущество, без влязла в сила присъда, залегнала в закона за конфискация на незаконно придобито имущество.

По думите й те са заявили подкрепата си за приемането на такъв "доста комплексен и труден закон" и били готови да я заявят и пред българските медии. Тя добави, че гласуването на закона е едно от изискванията на ЕК. Знаете, посочи Диана Ковачева, че Холандия и Германия имат доста ясни позиции по отношение на България и многократно настояват за приемане на такъв закон.

За малко повече от един час народните представители приеха над 10 члена от законопроекта, след като пети ден бурно дебатират по второ четене на законопроекта и вече успяха да стигнат до средата на текстовете. През миналата пленарна седмица заседанието на парламента в четвъртък приключи малко преди полунощ.

Предложението за удължаване на работното време направи председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който е и основен вносител на Законопроекта за отнемане на незаконно придобито имущество. Почти до полунощ продължи заседанието на Народното събрание и снощи (2 май). Предложението за удължаване на заседанието, този път до приемането на законопроекта, направи отново председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

След около 15 часа работа, 12 от които по Законопроекта за отнемане на незаконно придобито имущество, парламентът прекрати снощи заседанието си, без да го приеме изцяло. Последният текст, който народните представители приеха миналата нощ, е член 51, който става 45. Според него съдебният изпълнител може да поиска от МВР спиране от движение за срок до 3 месеца на моторно превозно средство, върху което е наложен запор.

Предложението за прекратяване на заседанието снощи беше направено отново от председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и беше прието. Депутатите са неуморни и въпреки че снощи приключиха работа малко преди полунощ, днес (3 май) заседанието по второ четене на законопроекта започна в 9 часа.

През петте дни разгорещени дебати по законопроекта най-активните и неуморни депутати остават Мая Манолова от ПГ на Коалиция за България, зам.-председателят на ПГ на ДПС Христо Бисеров, Анастас Анастасов от ПГ на ГЕРБ и независимият народен представител Георги Терзийски.

Водещи

Най-четени