Проверяват сделките с държавни земи в Несебър 04.01 | 15:45

Прокуратурата започва мащабна проверка, след като премиерът Борисов настоя за това

От Диана Цветкова

Изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов разпореди започването на пълна проверка за законосъобразността на извършените сделки с държавни и общински земи в гр. Несебър, съобщиха от държавното обвинение.

Проверката е по повод на публикации в медиите за законови нарушения при застрояването на защитени територии, както и след постъпил сигнал от министър-председателя Бойко Борисов, уточняват от прокуратурата.

Само преди няколко часа премиерът настоя обвинението да започне проверка на всички сделки с държавни и общински земи в общината, свързаната с тях документация, издавана от различните министерства и ведомства, както и на всички длъжностни лица, участвали във вземането на решенията и издаването на разрешителните.

Според премиера проверката трябва да обхване периода от 1 януари 2004 г. до 31 декември 2012 г.

Същевременно от вчера (3 януари) Окръжната прокуратура в Бургас проверява действията на местната власт при продажбата на 29-те декара край Несебър, които са в основата на скандала.

Строителството върху терена в несебърския кв. "Черно море" е временно спрян, след като медиите гръмнаха с новината, че багерите рушат дюни – защитена зона, част от "Натура 2000".

Земята е продадена от Министерството на земеделието и храните, чиято собственост е била на без конкурс, като процедурата е започната през 2007 г.

Апетитният имот е закупен от тъста на Борислав Михайлов срещу 1,140 млн. Лева, като впоследствие той продава терена на компания, която иска да започне строителство.

В момента всякакви работи върху имота са прекратени, докато не приключи проверката на междуведомствената комисия, която проверява случая с продажбата на земите от горския фонд на земеделското министерство.

Водещи

Най-четени