Проверяваща на "Берета трейдинг" е била на екскурзия на разноски на фирмата 06.06 | 17:17

Тя е служителка във Военното министерство

От Андриян Георгиев

Служителка на Министерството на отбраната е ходила на екскурзия на о. Бали на разноски на фирмата "Берета трейдинг", като същевременно тя е била проверяваща на фирмата. "Берета трейдинг" е фирмата, която е извършваше утилизация на снаряди във склада край ямболското с. Лозенец, в който станаха серия от взривове.   

Служителката вече била дадена на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, тъй като е използвала служебното си положение, за да придобие лична облага. 

Това каза в парламента министърът на отбраната Аню Ангелов, цитиран от агенция "Фокус".

"Ясно е коя е служителката. Тя скоро ще си получи заслуженото. Това е било конфликт на интереси в началото на 2009 г.”, каза Ангелов.

Установихме конфликт на интереси при служителка в Министерство на отбраната, отговаряща за контрола по изпълнението на договора за утилизация на боеприпаси с фирмата "Берета Трейдинг”. Служителката с инициали Х. Ш. в нарушение на законите е била повлияна в поведението си като държавен експерт, тъй като е приела облага от фирмата "Берета Трейдинг”.

Това каза Филип Златанов пред БНР, който председател на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.

Той обясни, че служителката, която е приела ваучер за туристическо пътуване до екзотична дестинация от въпросната фирма, е участвала при изготвянето на поръчката, сключването на договора и впоследствие при неговия контрол. 

Решението на комисията в момента се обжалва пред Административния съд в София, но когато то бъде потвърдено, служителката ще бъде уволнена, поясни Златанов. Той прогнозира, че обжалванията ще продължат между 9 месеца и 1 година.

Водещи

Най-четени