Робот ще проверява района на взривовете край Петолъчката 06.06 | 08:25

"Ужас! Ужас! Ужас! Успял е да избяга... Голям ужас е било! Нещо много страшно!", разказват оцелелите работници

От Кремена Бедерева

Робот ще проверява района на взривовете, за да се види какво е състоянието. Това каза за Агенция "Фокус” Марин Кавръков, областен управител на Сливен.

Днес - 6 юни, предстои доста работа основно на групите от армията. Целият район е обсипан с невзривени боеприпаси и трябва да влезе робот, каза той.

Взривовете в района продължават, като последният е бил в 5.45 часа, съобщи зам.-министърът на отбраната Валентин Радев в ефира на bTV.

Запалка или искра от мобилен телефон вероятно са причинили взривовете край Петолъчката. В района на складовете е намерен цял GSM и още един на парчета. "Има нарушаване на правилата за съхранение и безопасност от работещите в складовете”, обясни заместник-министърът. Според него няма опасност от замърсяване на района.

В складовете ще продължи търсенето на тримата работници. Специалисти ще влязат в района с джипове "пустинна котка”, ще се огледа мястото на инцидента с безпилотни самолетчета и ще пусне в действие робота от Челопечене.

"Целият цех го няма, взривен е. Интересуваме се от хората и искаме да намерим тримата работници. Боеприпасите действително са били от Челопечене, но това не бива да заблуждава никого - те са докарани от складове, отдалечени от епицентъра на взривовете там преди няколко години", допълни заместник-министърът.

Той призова хората в района да не пипат нищо, ако случайно се натъкнат на разпръснати боеприпаси. "Нека незабавно се обадят на телефон 112".

Епицентърът на взрива е в цех номер 1. Очаква се безпилотен самолет да облети района, за да се направят снимки. Ще започне и разчистване от специалисти на участъка в района на "Петолъчката”, за да може днес да се пусне трафикът.

Вчера - 5 юни, с доста сериозен риск и специализирана техника екип влезе в района. Заместник-министър Радев също рискува и влезе, за да се види, има ли хора, които да изтеглят и да им се окаже първа помощ. За съжаление, в последните светли часове на деня снощи екипите, които влязоха, не намериха хора, каза той.

21 са били работниците в склада по време на инцидента. Там е имало и 4-ма служители на охраната. Общо 18 от тях са изведени след инцидента от складовете.

bTV пък успя да издири един от оцелелите работници, който в момента на взрива бил само на 50 метра от епицентъра.

Първият взрив заварил Татяна Монева на работното й място - на около 3 километра от епицентъра на преизподнята. Първата й мисъл била да се обади веднага на брат си, който бил на смяна в складовете за боеприпаси.

"Първата ми реакция беше - да помисля за брат ми... и му звъннах веднага. И той ми вдигна и вика: "Ужас! Ужас! Ужас!” Успял е да избяга... Голям ужас е било! Нещо много страшно! Каза, че са хвърчали около него железа. И неговият приятел, дето са бягали, е отхвръкнал на 15 метра”, разказва жената.

Антон Иванов прекарва една безсънна нощ, обезумял от радост и ужас, че по чудо е останал невредим. Оръжейникът бил само на 50 метра от епицентъра на първия взрив.

"Аз бях в един цех на около 50 метра от взрива, като се случи... Избухна първият взрив - малко по-лек беше, счупиха се стъклата, където работехме... И се усетих, че трябва да бягам! И се обадих на колежката и на колегата там и тръгнах да бягам... След това се появиха втори и трети взрив... И се спасихме по една случайност. Покрай нас минаваха взривоопасните отпадъци”, спомня си Иванов.

За някои от евакуираните жители на Лозенец съдбата не е била особено благосклонна. Един от хората разказва за свой приятел, който изчезнал по време на гърмежите. "Имам един мой приятел. Жена му беше вкъщи. И при първия гръм като беше и се вижда един облак голям! И тя вика: "Илия! Илия” Мъжът й там работи. И го набрахме по телефона, тя го набра веднага - каза й, че кървял, нещо такова... и в тоя момент се чува вторият трус! Вторият трус тогава гръмна”, споделя Иван от Лозенец.

Взривовете предизвикват масова паника във всички населени места в радиус от 10 километра. "Страшно така гърмеше! Два-три пъти един облак така гори... Животните се събраха на едно място от страх! Всичките накуп са! Даже и ние с колегата отиваме така, чак тук до плевника сме”, разказва и Димо Атанасов, овчар.

Мнозина потърсиха спешна медицинска помощ в селските хоремаци, където продажбата на алкохол не спря до късни доби. В Драгоданово къщите се залюлели като при силен земетръс.

Остава спряно движението по пътя София – Бургас в района на пътен възел "Петолъчката” заради взривовете в склада за боеприпаси край стралджанското село Лозенец.

Екипи на "Пътна полиция" обезпечават обходните маршрути, които са:

- от София за Бургас - КПП отклоняват целия трафик към Ямбол - през Зимница - Стралджа - Лозенец;

- от Бургас за София маршрутът е Лозенец - Стралджа - Зимница;

- пътуващите от Котел се отбиват в Сунгурларе - Карнобат - Айтос - Бургас.

Затворен е и пътят Омуртаг – Котел, заради предприетите мерки в района на пътен възел "Петолъчката". Най-близката възможност за преминаване е през Прохода на Републиката.

Водещи