Продава ли се у нас топено сирене вместо кашкавал у нас? 06.04 | 12:30
От години кашкавалът в търговската мрежа е произведен по две различни технологии
От години кашкавалът в търговската мрежа е произведен по две различни технологии. Традиционният български продукт масово се замества от продукт, направен с вносна суровина. bTV провери има ли уловки при продажбата на кашкавал у нас.
Въпросната вносна суровина се нарича калиата.
"Този полуфабрикат е на половин цена от суровото мляко, което се изкупува в България. Тази технология е по-близка до производство на твърдо топено сирене", казва Милкана Йорданова, собственик на мандра в Смолян.
Разликата е в това, че българският кашкавал се произвежда от сурово мляко, преминава през технологична обработка - млечно-кисела ферментация, и накрая се оставя да зрее между 45 и 60 дни. Другият продукт се внася от Полша, Холандия, Белгия и идва в България в замразено състояние във вид на сиренина.
"Тук се размразява и се топи в специални машини за т. нар. сухо парене. Тук става процесът на топене с емулгаторни соли, добавка на масло или някаква друга мазнина. Опакова се и може веднага да се продава. Какво пречи да се нарича калиата", обяснява Милкана Йорданова.
Според производителите традиционният български продукт, носейки на гърба си други продукти, се обезценява.
Водещи
-
916,68 лева годишна загуба през 2026-а, ако сега нетната ви месечна заплата е 3500 лева.
Калкулаторът пресмята, че това са 458 хляба по-малко за годината или пък 213 кг домати...
24.11 | 16:30
-
Възможен е недостиг на лекарства след Нова година
"Ако държавата не осигури навреме финансиране за лекарствата до края на годината, пациентите...
24.11 | 16:30
-
Мая Манолова обжалва разширението на “синята зона” в съда
Общинските съветници са прегазили собствените си правила и когато става дума за изискванията...
24.11 | 16:15
-
Две от всеки пет жени в Сърбия са преживели някаква форма на сексуален тормоз на работното място 2
Това беше заявено при представянето на Специалния доклад за дискриминацията срещу жените от...
24.11 | 15:57
Най-четени
-
БАБХ с нов директор
Д-р Милушева притежава две магистърски степени - по ветеринарна медицина и по санитарна...
24.11 | 10:59
-
Още една рокада на върха! Нов шеф на БАИ
Със заповед на министъра на иновациите и растежа досегашният изпълнителен директор на БАИ Мила...
24.11 | 12:15
-
Заплатите в България - рекорди и предупреждения
Разликата в посоката на движение между секторите очертава разнопосочни тенденции. Едни отрасли...
24.11 | 11:15